DezertyRecepty

Čerešňová bublanina – recept, servírovanie a ako vyzerá bezlepková verzia?

Čerešňová bublanina patrí medzi najobľúbenejšie koláče, pretože je to jednoduchý, nadýchaný a šťavnatý dezert, ktorý si mnohí môžu pamätať ešte z detstva. Veľkým plusom je, že jej príprava je rýchla a zvládne ju aj začiatočník. Ako vyzerá recept na čerešňovú bublaninu, ako ju podávať a ako na bezlepkovú verziu?

Vo všeobecnosti je bublanina veľmi variabilný koláč, pretože okrem čerešní do nej možno použiť aj veľa rôznych druhov ovocia. Celková príprava čerešňovej bublaniny trvá približne 60-70 minút.


Obsah článku


Potrebné suroviny

Na klasický recept na čerešňovú bublaninu sú potrebné tieto ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového alebo repkového oleja
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 500 g čerstvých alebo odkôstkovaných čerešní

Toto sú len základné suroviny a ich množstvo sa môže líšiť podľa toho, aký veľký plech alebo formu človek použije. Na vrch môže byť potrebný ešte práškový cukor na posypanie alebo citrónová kôra.

Postup prípravy receptu na čerešňovú bublaninu

  1. Najskôr si treba pripraviť čerešne, a to tak, že ich treba poriadne umyť, odstrániť z nich stopky a odkôstkovať.
  2. V miske si potom treba rozbiť vajíčka, pridať k nim kryštálový a vanilkový cukor a vyšľahať ich mixérom do svetlej a nadýchanej peny. Pena by mala zväčšiť objem a mala by mať jemnú krémovú konzistenciu.
  3. Do peny z vajíčok treba postupne priliať olej a mlieko a všetko spolu pomaly premiešať, aby sa tekuté ingrediencie rovnomerne spojili s vyšľahanými vajíčkami.
  4. V druhej miske si treba zmiešať múku, prášok do pečiva a štipku soli a potom túto suchú zmes postupne prisypať do tekutej zmesi. Treba však miešať len tak dlho, aby vzniklo hladké a polotekuté cesto bez hrudiek.
  5. Rúru si treba predhriať na 180 °C a pripraviť si plech alebo okrúhlu formu tak, že sa vymaže tukom a vysype múkou, prípadne sa môže použiť papier na pečenie, ktorý uľahčí vyberanie upečeného koláča.
  6. Do pripravenej formy alebo plechu sa naleje cesto, rovnomerne sa rozotrie a na jeho povrch sa poukladajú čerešne. Kto chce, môže čerešne aj jemne zatlačiť dovnútra, aby boli po upečení pekne rozložené v celom koláči.
  7. Bublanina sa potom vloží do predhriatej rúry a pečie sa približne 30 až 40 minút, kým nemá zlatistý povrch. Keď sa do stredu koláča zapichne špajľa, mala by vyjsť čistá a suchá.
  8. Po upečení treba nechať bublaninu trochu vychladnúť priamo vo forme alebo na plechu a až potom sa odporúča nakrájať ju na kúsky. Pred podávaním sa môže ešte posypať práškovým cukrom.

Bezlepková verzia koláča

Bezlepková verzia čerešňovej bublaniny je vhodná napríklad pre celiatikov, teda pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo napríklad pre tých, ktorí preferujú zdravšiu alebo ľahšiu variantu koláča. Aké ingrediencie sú potrebné na bezlepkovú verziu?

  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml mlieka (môže byť aj rastlinné – mandľové, sójové, ovsené)
  • 100 ml slnečnicového alebo repkového oleja
  • 250 g bezlepkovej múky (môže sa použiť aj kombinácia ryžovej, kukuričnej a pohánkovej múky)
  • 50 g mletých mandlí alebo kukuričného škrobu
  • 1 bezlepkový prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 500 g čerešní

Postup prípravy bezlepkovej verzie čerešňovej bublaniny je podobný ako recept na klasickú bublaninu. Postup je nasledovný:

  1. Najskôr si treba pripraviť čerešne – umyť ich a odkôstkovať. Ak sú príliš šťavnaté, môžu sa poprášiť kukuričným škrobom, aby sa predišlo ich rozmočeniu v ceste.
  2. Vajíčka treba vyšľahať s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
  3. Postupne sa pridá olej a mlieko, zmes sa premieša a vznikne tak tekutý základ cesta.
  4. V miske treba zmiešať bezlepkovú múku, mleté mandle alebo škrob, bezlepkový prášok do pečiva a soľ.
  5. Suchú zmes potom treba zapracovať do tej tekutej a vyšľahať hladké cesto.
  6. Rúru treba predhriať na 180 °C, formu vyložiť papierom na pečenie a cesto naliať do formy. Na vrch sa poukladajú čerešne a môžu sa jemne zatlačiť.
  7. Bublaninu treba piecť približne 30 až 40 minút, kým povrch nebude zlatistý a špajľa po zapichnutí do cesta nevyjde suchá.
  8. Po upečení treba koláč nechať chvíľu vychladnúť a pred podávaním sa môže posypať práškovým cukrom.

Takýto recept nemusí byť iba pre ľudí s intoleranciou na lepok, avšak aj pre tých, ktorí chcú vyskúšať iné alternatívy k tradičnej múke, či už kvôli zmene chuti alebo textúry koláča.

Bezlepková verzia čerešňovej bublaniny je vhodná napríklad pre celiatikov, teda pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo napríklad pre tých, ktorí preferujú zdravšiu alebo ľahšiu variantu koláča.

Ako zabrániť, aby čerešne klesli na dno?

Veľakrát sa stáva, že čerešne klesnú na dno koláča a nie sú rovnomerne po celom koláči. Existuje niekoľko zaručených tipov, ako zabrániť tomu, aby čerešne klesli na dno:

  1. Čerešne sa môžu poprášiť múkou alebo škrobom – Keď sa čerešne po odkôstkovaní obalia v polohrubej múke alebo kukuričnom škrobe, táto vrstva pomôže k tomu, aby lepšie držali v ceste.
  2. Urobiť hustejšie cesto – Keď je cesto veľmi riedke, je väčšia pravdepodobnosť, že čerešne budú klesať na dno. Keď sa do cesta pridá trochu múky navyše alebo sa použijú mleté orechy (napríklad mandle alebo lieskovce), cesto bude prirodzene hustejšie.
  3. Ukladanie čerešní až na vrch – Namiesto toho, aby človek čerešne vmiešal do cesta, odporúča sa, aby ich poukladal na povrch. Aj keď sa pri pečení jemne „ponoria“ do cesta, mali by zostať rovnomerne rozložené.
  4. Použitie menších kúskov ovocia – Je samozrejmé, že veľké čerešne sú ťažšie, a tak je väčšia šanca, že klesnú na dno. Preto sa odporúča prekrojiť ich na polovicu – menšie kúsky budú lepšie držať na povrchu.
  5. Čiastočné upečenie cesta – Môže pomôcť, keď sa dá cesto najprv upiecť bez ovocia, aby trochu spevnelo, a potom sa naň môžu poukladať čerešne a koláč dopiecť.

Keď človek vyskúša niektorý z týchto tipov, čerešne by nemali klesnúť na dno, avšak mali by zostať rovnomerne rozložené v celom ceste. Vďaka tomu bude bublanina nielen krajšia, no aj chutnejšia.

Ako servírovať a s čím podávať čerešňovú bublaninu?

Čerešňovú bublaninu je možné podávať rôznymi spôsobmi – či už človek uprednostní jednoduché domáce podávanie alebo elegantné podávanie ako v reštaurácii. Tu sú niektoré zo spôsobov, ako podávať bublaninu:

Klasické podávanie: Bublanina sa nakrája na štvorce alebo obdĺžniky a jemne sa posype práškovým cukrom.

Slávnostnejšie podávanie: Môže sa pridať kúsok šľahačky alebo kopček vanilkovej zmrzliny a dozdobiť lístkom čerstvej mäty.

Moderné podávanie: Na podávanie sa môžu použiť malé dezertné taniere, na ktoré sa umiestni bublanina, trochu ovocnej omáčky a ozdobí sa čerstvým ovocím.

Podávanie s ovocnou omáčkou alebo coulis: Môžu sa použiť napríklad maliny alebo višne, ktoré zvýraznia ovocnú chuť bublaniny.

Podávanie s kávou alebo čajom

Podávanie s pohárom studeného mlieka

Podávanie s jogurtom alebo kyslou smotanou

Človek môže vyskúšať viaceré z týchto spôsobov, a tak sám zistí, ktorý mu vyhovuje najviac – či už uprednostní klasickú čerešňovú bublaninu posypanú práškovým cukrom alebo si ju vychutná s kopčekom zmrzliny či šľahačky.

Aké ovocie sa najčastejšie používa na bublaninu?

Bublanina sa vždy robievala ako jednoduchý a rýchly koláč, ktorý nesmel chýbať na nedeľnom stole. Tento koláč sa robieval a dodnes aj robieva z rôznych druhov ovocia, podľa toho, čo práve dozrievalo. Z akého ovocia sa najčastejšie robieva bublanina (okrem čerešní)?

  • Višne – Višne osviežia koláč jemnou a kyselkavou chuťou.
  • Slivky – Sú obľúbené hlavne na jeseň a výborne ladia so škoricou.
  • Marhule – Šťavnaté a sladké marhule sú ideálne počas horúceho leta.
  • Ríbezle – Čierne aj červené ríbezle dodajú koláču sviežosť.
  • Jablká – Do koláča sa výborne hodia jablká doplnené škoricou a orechmi.
  • Hrušky – Sú jemne sladké, šťavnaté a hodia sa do vláčnejšieho cesta.
  • Maliny, jahody, čučoriedky – Bobuľové ovocie je moderná alternatíva, vďaka ktorej je bublanina svieža a farebná.

Všetky druhy ovocia sa výborne hodia do bublaniny – či už višne, ríbezle, bobuľové ovocie, marhule, slivky, jablká alebo hrušky. Vďaka tomu si človek môže bublaninu pripraviť hocikedy počas roka a vždy na iný spôsob.

Bublanina sa vždy robievala ako jednoduchý a rýchly koláč, ktorý nesmel chýbať na nedeľnom stole. Tento koláč sa robieval a dodnes aj robieva z rôznych druhov ovocia, podľa toho, čo práve dozrievalo.

Ako vznikol názov „bublanina“?

Ako vznikol názov „bublanina“? Je to veľmi jednoduché. Názov „bublanina“ sa odvodil od toho, ako sa tento koláč správa počas pečenia. Keď sa ovocie – najčastejšie čerešne alebo višne – vloží do redšieho cesta a koláč sa dá do rúry, počas pečenia ovocie mierne klesá.

Šťava z ovocia sa uvoľňuje a na povrchu aj vo vnútri cesta sa vytvárajú malé bublinky. Práve vďaka tomuto bublaniu získal tento koláč jeho ľudové pomenovanie.

Existuje aj verzia bublaniny na slano?

Áno, existuje aj slaná bublanina, ktorá sa pripravuje podobne ako sladká – z cesta, ktoré sa naleje do formy a namiesto ovocia sa doplní rôznymi slanými ingredienciami. Najčastejšie sa používa:

  • zelenina – napríklad paradajky, cuketa, paprika, brokolica alebo špenát
  • syry – feta, bryndza, tvrdý syr alebo mozzarella
  • údeniny alebo mäso – šunka, slanina, klobása alebo dokonca kuracie kúsky
  • bylinky – pažítka, petržlen, bazalka alebo tymian na zvýraznenie chuti

Vo výsledku vznikne niečo medzi slaným koláčom a nákypom, ktorý sa hodí napríklad na večeru, piknik alebo ako pohostenie pre hostí.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang