NátierkyRecepty

Cesnaková nátierka na očká – recept

Jednoduchá domáca cesnakovo-syrová nátierka s bylinkami je dokonalé syrové predjedlo, ktoré môžete podávať s jednohubkami, chrumkavým chlebom, krekrami a zeleninou. Cesnaková nátierka je absolútne neodolateľná a budete ju chcieť jesť opakovane.


Obsah článku


Toto je najjednoduchšia a najchutnejšia cesnaková syrová nátierka. Je to dokonalý dip a predjedlo a zaslúži si miesto vo vašej zbierke receptov. Ak chce niekto zdravšiu či vegánsku variantu, vyskúšať môže napríklad aj drožďovú nátierku s bylinkami a cesnakom.

Ak človek pestuje doma vlastný cesnak, treba dbať na správne ošetrenie cesnaku pred sadením.

Ako si pripraviť cesnakovú nátierku?

💠 Smotanový syr: Dodá cesnakovej syrovej nátierke krémovú konzistenciu a uľahčí jej roztieranie. Nezabudnúť krémový syr zohriať na izbovú teplotu, aby sa ľahko miešal.
💠 Maslo: Vytvára textúru, ktorá sa rozplýva v ústach. Do masla pridáme 1/2 lyžičky soli.
💠 Cesnak: Použijeme 2 až 3 čerstvo pretlačené strúčiky cesnaku alebo 1 až 2 čajové lyžičky cesnakového prášku. S oboma spôsobmi dosiahneme dobré výsledky.
💠 Parmezán: Pre väčšie pohodlie si môžeme kúpiť balenie vopred nastrúhaného parmezánu. Grana Padano a Asiago sa tiež hodia.
💠 Bylinky: Kľudne môžeme dochutiť akýmikoľvek bylinkami, ktoré máme k dispozícii. Ideálna je zmes petržlenu, oregana, bazalky, majoránky, tymianu, pažítky a kôpru. Samozrejme, ak chceme, môžeme pridať aj čerstvé bylinky. Mali by byť jemne pomleté a množstvo zdvojnásobené.

Tento recept na krémovú cesnakovú nátierku je veľmi jednoduchý a jeho príprava zaberie len pár minút. Je plná toľkej chutnej vône z cesnaku a byliniek. Túto lahodne jemnú a krémovú cesnakovú syrovú chuťovku si každý zamiluje.

Ingrediencie:

230 g zmäknutého smotanového syra
120 g masla, zmäknutého
1/2 lyžičky soli
2 až 3 strúčiky cesnaku, pretlačené (alebo 1 až 2 lyžičky cesnakového prášku)
2 lyžice zmesi byliniek
3 lyžice strúhaného parmezánu

Postup

  1. Skôr ako začneme s receptom, zohrejme krémový syr a maslo na izbovú teplotu tak, že ich vyberieme z chladničky aspoň na 30 minút.
  2. Zmäknuté maslo a smotanový syr dáme do veľkej misy na miešanie. Pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný parmezán a bylinky. Miešame, kým sa všetko dobre nespojí a zmes nebude mať jemnú, nadýchanú štruktúru.
  3. Tento krok môžeme vykonať ručným mixérom alebo stojanovým mixérom s nástavcom na miešanie s lopatkami.
  4. Prípadne dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  5. Podávame ako dip s krekrami a zeleninou alebo natretú na chlieb a bagety. Táto cesnaková syrová nátierka chutí najlepšie pri izbovej teplote, preto ju vyberieme z chladničky 15 až 30 minút pred podávaním.

Variácie cesnakovej nátierky

  • Pečený cesnak: Vymeníme čerstvý cesnak za pečený.
  • Nízkotučný krémový syr: Použijeme nízkotučný syr, aby sme získali ľahšiu cesnakovú nátierku a nízkokalorický variant.
  • Štipľavé koreniny: Pre pikantnú verziu pridáme po 1/2 lyžičke čerstvo mletého čierneho korenia, ružového korenia a vločiek čili.
  • Francúzska cibuľa: Na prípravu chutného francúzskeho cibuľového dipu vmiešame do syrovej zmesi 1/3 šálky karamelizovanej cibule. Ak chceme cibuľu skaramelizovať, nakrájame 2 až 3 veľké cibule na tenké plátky a opekáme ich s 1 lyžicou hnedého cukru + 2 lyžice vody vo veľkom hrnci na stredne nízkom ohni 20 až 30 minút, kým nezhnednú a neskaramelizujú.
Cesnakovú nátierku môžete pripraviť v rôznych obmenách – pridajte napríklad čili.

Ako využiť cesnakovú syrovú nátierku

Táto cesnaková nátierka je univerzálna. Môžeme si ju vychutnať nielen ako jednoduchú nátierku, no je aj chutnou súčasťou najrôznejších predjedál. Tu je niekoľko nápadov na predjedlá s cesnakovou nátierkou, ktoré môžeme vyskúšať:

Cesnaková nátierka s majonézou sa hodí na jednohubky ale napríklad aj k americkým zemiakom.

Recept na cesnakovú nátierku s majonézou

Ak pri príprave jednohubiek preferujeme slovenskú klasiku, môžme vyskúšať aj tento jednoduchý recept. Klasická chuť rodinnej oslavy v spojení cesnaku, majonézy a strúhaného syra.

Ingrediencie na cesnakovú nátierku s majonézou:

3-5 strúčikov cesnaku
200 ml majonézy (dobrá je aj kyslá smotana)
20 dkg tvrdého syru
štipka soli

Postup na cesnakovú nátierku s majonézou

  1. Cesnak očistíme a prelisujeme. Zmiešame z majonézou.
  2. Syr postrúhame nadrobno a pridáme do zmesi. Dochutíme soľou.
  3. Dozdobíte kapiou alebo uhorkami.
Cesnakové maslo je najlepšie na čerstvých hriankach.

Recept na cesnakové maslo

Ďalšou vychytávkou v kuchyni, kde hrá hlavnú úlohu cesnak, je cesnakové maslo. Má naozaj široké využitie a jeho príprava je jednoduchá. Domáce cesnakové maslo je neuveriteľne jednoduchý spôsob, ako pozdvihnúť úroveň vášho varenia. Tento recept na cesnakové maslo sa rýchlo stane základom každej chladničky.

Ingrediencie na cesnakové maslo:

1 šálka zmäknutého masla
1 lyžica pretlačeného cesnaku alebo viac podľa chuti
¼ šálky strúhaného parmezánu
1 lyžička cesnakovej soli alebo viac podľa chuti
1 lyžička talianskeho korenia alebo viac podľa chuti
½ lyžičky mletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
¼ lyžičky mletej papriky alebo viac podľa chuti

Postup na cesnakové maslo

  1. V miske zmiešame zmäknuté maslo, parmezán a pretlačený cesnak, kým sa dobre nespoja.
  2. Vmiešamecesnakovú soľ, talianske korenie, korenie a papriku, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Ochutnáme a upravíme dochutenie.

Ako používať cesnakové maslo

Tento recept na cesnakové maslo je ideálny na prípravu domáceho cesnakového chleba. Môžeme ho použiť aj na grilované steaky, cestoviny, ryžu, zemiaky alebo arabský chlieb.

Ako skladovať cesnakové maslo?

Cesnakové maslo preložíme do plytkej vzduchotesnej nádoby. Uchovávame v chladničke až jeden týždeň.

Môžeme cesnakové maslo zamraziť?

Cesnakové maslo môžeme zamraziť až na tri mesiace. Zamrazíme celú dávku v jednej nádobe alebo ju zmrazíme po lyžiciach vo formičkách na ľad.

Aj nátierka z pečeného cesnaku má všestranné využitie.

Recept na nátierku z pečeného cesnaku

Je sladká, orechová, jemná a krémová s konzistenciou masla izbovej teploty. Natretá na čerstvý chlieb sa rozhodne vyrovná maslu.

Je úžasná aj v kombinácii s horúcimi domácimi cestovinami, čerstvým špenátom, hoblinami parmezánu a kvapkou olivového oleja, natretá na sendviči s morčacím mäsom namiesto majonézy alebo horčice.

Hodí sa aj ako prísada do hamburgerov, anglických obložených chlebíčkov, grilované steaky alebo kuracie mäso na panvici. Použiť ju môžete ako šalátový dresing, po ktorom budete chcieť jesť šalát ku každému jedlu každý deň až do konca života.

Ingrediencie na nátierku z pečeného cesnaku:

4 celé hlávky cesnaku (spolu asi 170-225 g), neolúpané
2 lyžice olivového oleja
¼ lyžičky morskej soli

Postup na nátierku z pečeného cesnaku

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Z každej hlavičky cesnaku odrežeme vrchnú časť s hrúbkou 0,5 cm, pričom hlavičky necháme neporušené.
  3. Umiestnime cesnaky rezom nahor na veľký kus alobalu; pokvapkáme každú hlávku olejom a posypeme morskou soľou.
  4. Hlávky pevne zabalíme do fólie a pečieme, kým cesnak úplne nezmäkne a nezíska svetlo karamelovú farbu, približne 45 minút.
  5. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom z cesnaku odstránime šupky. Môžeme buď odlúpnuť šupky, aby sme zachovali strúčiky vcelku, alebo môžeme strúčiky vytlačiť ako zubnú pastu stlačením zdola nahor.
  6. Ak chceme z pečeného cesnaku pripraviť nátierku, stačí strúčiky roztlačiť vidličkou.
  7. Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 1 týždeň.

Cesnaková nátierka je nielen vynikajúca na namáčanie, no dobre sa hodí aj do takmer každého jedla, od šalátov po polievku, nákypy, pečené zemiaky, wrap recept, plnené kurča… na čo si len spomenieme. Všestrannou alternatívou nielen na jednohubky je zelerová nátierka.

Cesnak – obľúbený pomocník v kuchyni aj v boji proti chorobám.

5 zdravotných výhod cesnaku

Cesnak je nielen výborným ochucovadlom, nomá aj množstvo priaznivých účinkov na zdravie.

Obsahuje zlúčeniny s liečivými vlastnosťami

Za liečivé účinky cesnaku vďačíme najmä účinnej zlúčenine nazývanej alicín. Táto zlúčenina obsahujúca síru dodáva cesnaku ostrú vôňu a charakteristickú chuť. Našťastie pre nás kuchárov, sekanie alebo pretláčanie stimuluje produkciu alicínu.

Predpokladá sa však, že pôsobenie tepla môže potlačiť niektoré z liečivých vlastností, preto je najlepšie pridávať cesnak až v neskoršej fáze varenia.

Môže znížiť riziko srdcového infarktu

Cesnak pomáha pri znižovaní rizika srdcových ochorení a pri regulácii hladiny cholesterolu. Viaceré štúdie naznačujú, že cesnak znižuje pravdepodobnosť zhlukovania krvných doštičiek a ich hromadenia na stenách tepien; to znamená, že cesnak pôsobí ako antikoagulant, a tým znižuje riziko infarktu.

Cesnak môže tiež znižovať krvný tlak vďaka svojej schopnosti rozširovať cievy, čo umožňuje voľnejší prietok krvi.

Hlávka cesnaku v sebe skrýva množstvo výhod pre naše zdravie.

Môže mať protirakovinové účinky

Sírne zlúčeniny v cesnaku boli skúmané pre ich schopnosť inhibovať rakovinové bunky a blokovať nádory. Napriek tomu je väčšina dôkazov o cesnaku v súvislosti s rakovinou hrubého čreva, prostaty, pažeráka a obličiek pozorovaná, pričom do štúdií bol zahrnutý len malý počet subjektov. V dôsledku toho je účinok cesnaku na rakovinu stále neistý a je potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti

Cesnak má dlhú históriu používania ako bojovník proti vírusom, baktériám a plesniam. To všetko vďaka alicínu. Na cesnakový olej alebo rozdrvený strúčik surového cesnaku môžu reagovať aj niektoré kožné ochorenia, napríklad bradavice a uštipnutie hmyzom.

Môže podporovať zdravie kostí

Štúdie na zvieratách naznačujú, že cesnak môže minimalizovať úbytok kostnej hmoty zvýšením hladiny estrogénu u samíc hlodavcov. Štúdia na ženách po menopauze zistila podobný účinok pri konzumácii dennej dávky suchého cesnakového extraktu (zodpovedá 2 g surového cesnaku).

Štúdie tiež naznačujú, že konzumácia cesnaku môže do určitej miery zmierniť zápalové príznaky osteoartrózy.

Kategorie:

Nátierky | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang