DezertyRecepty

Chrumkavé domáce müsli

Müsli sú obľúbené raňajkové cereálie. Predstavujú skvelý spôsob, ako začať deň vďaka vysokému obsahu živín, vitamínov a minerálov a vlákniny. Zvyčajne sa podávajú studené s mliekom alebo jogurtom.

Pôvod müsli

Müsli sú známe už viac ako 100 rokov. Vytvoril ich švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner. Müsli vyvinul ich ako súčasť svojej filozofie stravovania, ktorá propagovala stravu pozostávajúcu z jednoduchých, prirodzených potravín ako spôsob udržania dobrého zdravia.

Jeho verzia, často označovaná ako „Bircherovo müsli„, pozostávala zo surového ovsa, strúhaných jabĺk a nasekaných orechov zmiešaných s citrónovou šťavou, vodou a sladeným kondenzovaným mliekom. Bircher-Benner veril, že müsli je prospešné pre trávenie, krvný obeh a celkové zdravie.

Dnes je müsli bežne dostupné v mnohých rôznych variantoch. Nájdete ho v supermarketoch aj obchodoch so zdravou výživou či na internete. Navyše, si vďaka nenáročnej príprave viete domáce zapekané müsli pripraviť s ľahkosťou aj samy.

Medzi obľúbené príchute müsli patria jablká a škorica, zmes lesných plodov, banán a vlašské orechy. V ponuke sú aj müsli s pridanými vitamínmi a minerálmi, ktoré zvýšia váš denný príjem živín.

Zdravotné benefity müsli

Zdravotné výhody müsli sú nespočetné. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín, ktoré pomáhajú udržať pocit sýtosti dlhšie a môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje aj komplexné sacharidy, ktoré pomáhajú dodávať trvalú energiu počas celého dňa.

Orechy a semená, ktoré sa v müsli nachádzajú, sú skvelým zdrojom zdravých tukov a dôležitých vitamínov a minerálov.

Výhodou müsli je, že ide o nízkokalorické jedlo, ktoré sa navyše ľahko pripravuje a nevyžaduje si varenie.

Recept na chrumkavé domáce müsli

Príprava domáceho müsli vám nezaberie viac ako 15 minút a možnosti jeho servírovania sú takmer neobmedzené. Okrem tradičných spôsobov môžete vyskúšať pripraviť si ho ako ovsenú kašu a tradičné ovsené vločky nahradiť špaldovými.

Suroviny na chrumkavé domáce müsli

  • vločky podľa vášho výberu (jačmenné vločky, žitné, špaldové, jemné ovsené vločky s klíčkami)
  • sušené ovocie: slivky, brusnice, hrozienka
  • mleté orechy
  • mandľové lupienky
  • sezam
  • med
  • škorica

Postup na chrumkavé domáce müsli

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 150 °C).
  2. Na plech vysypeme vločky – asi polovicu balenia z každého druhu.
  3. Pridávame ďalšie ingrediencie: sušené ovocie, orechy a škoricu (väčšie sušené plody napr. slivky nakrájajme na menšie kúsky).
  4. Nakoniec pridáme med (cca 6 lyžíc), ktorý opatrne lejeme na zmes. Kto má rád sladké, môže pridať aj viac medu.
  5. Zmes dôkladne premiešame lyžicou a dáme piecť.
  6. Počas pečenia zmes priebežne premiešavame, aby sa nám nespálila.
  7. Keď müsli začne rozvoniavať a naberie zlatistú farbu, znamená to, že je hotové (trvá to asi 20 minút, v teplovzdušnej rúre kratšie).
  8. Do upečeného müsli pridáme mandľové lupienky a sezam, ktoré sme  si predtým opiekli na suchej panvici.
  9. Müsli môžete obohatiť čímkoľvek. Rôzne semiačka, ovocie, namiesto medu môžete použiť aj javorový alebo agávový sirup. Fantázii sa tu medze nekladú.

Pozor, predtým ako müsli umiestnite do nádoby, nechajte ho vychladnúť, aby nezvlhlo.

TIP: Ak obľubujete chrumkavé zdravé pochúťky, vyskúšajte aj recept na chrumkavý jablkový koláč.

Najobľúbenejšie zložky domáceho müsli

Ak ste sa rozhodli pripraviť si domáce zapekané müsli doma, tu je zoznam najčastejších prísad, ktoré tvoria základ chutného a výživného müsli.

  • Ovos: tvorí základ müsli.
  • Kokos: najlepší je nesladený strúhaný kokos prípadne kokosové lupienky.
  • Orechy: akýkoľvek druh orechov, ktoré máte radi. Výborná je zmes vlašských orechov, mandlí, lieskovcov. Môžete vyskúšať aj recept na arašidové maslo, ktoré je v müsli výborné.
  • Semienka: obľúbené sú najmä slnečnicové, tekvicové a chia semienka.
  • Čokoládové lupienky: toto nie je povinná zložka, ale ak ste milovníci čokolády, určite ich pridajte, no požite kvalitné čokolády s vyšším percentom kakaa.
  • Škorica: stačí aj štipka na dochutenie, voľte radšej cejlónsku.
  • Med: používa sa nielen na osladenie, zároveň pôsobí ako „lepidlo“.
  • Olej: kokosový, olivový, avokádový, dodá müsli trochu vlhkosti.
  • Vanilkový extrakt: na dochutenie.
Domáce müsli je oveľa menej sladké ako z obchodu, navyše si ho viete prispôsobiť podľa svojej chuti.

Recept na domáce zapekané müsli

Výroba domáceho müsli je oveľa lacnejšia ako jeho kúpa. Môžete si z neho urobiť skutočne cenovo výhodné raňajky. Ďalšou výhodou je, že recept si môžete zakaždým mierne prispôsobiť, podľa toho, na čo práve máte chuť.

Suroviny na domáce zapekané müsli

  • 750 g obyčajných ovsených vločiek (prípadne zmes ovsené a špaldové)
  • 2 šálky zmiešaných orechov (napr. mandle, lieskové, vlašské orechy, kešu, makadamové orechy)
  • 2 šálky zmiešaných semienok (napr. slnečnicové, ľanové, tekvicové, chia)
  • 1 šálka sušených datlí (nasekaných) alebo sultánok
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/4 šálky javorového sirupu

Postup na domáce zapekané müsli

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte ovsené vločky, orechy a semienka. Do zmesi pomaly pridajte 1/4 šálky extra panenského olivového oleja a javorový sirup a potom premiešajte.
  3. Postup opakujte, kým sa všetky suroviny rovnomerne nepremiešajú.
  4. Pridajte soľ podľa chuti.
  5. Zmes rozložte na plechy na pečenie vyložené papierom (dávka je približne na 2-3 plechy) a vložte do rúry.
  6. Pečte 20 minút alebo kým müsli nie je zlatohnedé a opečené.
  7. V polovici pečenia môžete müsli premiešať, aby sa zmes rovnomerne opiekla.
  8. Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a pridajte sultánky.
  9. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

Možnosti servírovania müsli

Možnosti servírovania müsli sú naozaj rozmanité. Možno ho podávať s teplým alebo studeným mliekomrastlinným či kravským. V jogurte alebo aj na zmrzline.

Obľúbeným spôsobom prípravy je nočné müsli alebo müsli cez noc. Na prípravu nočného müsli zmiešajte rovnaké diely müsli a mlieka (kravské alebo rastlinné) v malej nádobe s viečkom. Pridajte obľúbené ovocie, nechajte cez noc v chladničke a ráno si už len vychutnávajte.

Dobrým tipom je pripraviť si cez víkend veľkú dávku müsli, ktorá vydrží počas celého týždňa.

Univerzálny recept na domáce zapekané müsli

Tento recept si môžete pripraviť v dvoch variantoch – ako surové alebo opečené müsli. Suroviny môžete zakaždým obmieňať.

Postup na univerzálny recept na domáce zapekané müsli

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Ak dávate prednosť surovému müsli, zmiešajte obilné vločky, ovsené vločky a otruby (ak ich používate) vo veľkej miske.
  3. Ak dávate prednosť opečenému müsli, zmiešajte obilné vločky, ovsené vločky a otruby (ak ich používate) na plechu s okrajom. Pečte 6 až 8 minút, alebo kým zrná po premiešaní lyžicou nevyzerajú ľahko opečené (ale nie hnedé). Opečené vločky preložte na tanier a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí vysypte do veľkej misy.
  4. Vmiešajte semienka, sušené ovocie, orechy a kúsky čokolády alebo banánu, ak ich používate, ako aj všetko ostatné, čo chcete pridať do müsli.
  5. Müsli presypte do vzduchotesnej nádoby, zakryte a skladujte pri izbovej teplote až niekoľko týždňov.

Výživné domáce müsli

Postupujte podľa vyššie uvedeného návodu, pričom použite 5 šálok quinoa vločiek, 5 šálok ovsených vločiek, 1/2 šálky bobúľ goji alebo sušených čučoriedok, 1/2 šálky nasekaných datlí alebo sušených sliviek, 4 lyžice chia semienok, 2 lyžice ľanových semienok a 4 lyžice opražených blanšírovaných mandlí.

Bezlepkové domáce müsli

Postupujte podľa vyššie uvedených pokynov, pričom použite 2 1/2 šálky bezlepkových ovsených vločiek, 5 šálok vločiek quinoa, 2 polievkové lyžice ľanových semienok, 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok, 3/4 šálky opražených, nahrubo nasekaných celých mandlí a 3/4 šálky sušeného ovocia.

Müsli nielen na raňajky

Müsli je zdravá a výživná potravina, ktorú si vychutnávajú ľudia na celom svete predovšetkým na raňajky. Ak si chcete dopriať benefity tejto zdravej pochúťky kedykoľvek počas dňa, vyskúšajte si pripraviť müsli tyčinky. A na raňajky si pre zmenu môžete pripraviť napríklad čučoriedkové muffiny s jednoduchým receptom.

Recept na müsli tyčinky

Pri müsli tyčinkách pripravených doma, nemusíte mať obavy zo zloženia, ako je tomu pri kupovaných výrobkoch. Bez výčitiek ich môžete dávať deťom ako zdravý snack do školy či na výlety.

Suroviny na müsli tyčinky

  • 1 vrchovatý hrnček balených datlí (bez kôstok deglet noor alebo medjool)
  • 1/4 šálky javorového alebo agávového sirupu (prípadne medu)
  • 1/4 šálky krémového slaného prírodného arašidového alebo mandľového masla
  • 1 šálka pražených nesolených mandlí
  • 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
  • čokoládové lupienky, sušené ovocie, orechy, banánové lupienky, vanilka atď.

Postup na müsli tyčinky

  1. Datle spracujte v kuchynskom robote s nožmi (asi 1 minútu). Malo by sa vytvoriť „cesto“.
  2. Voliteľný krok: Ovsené vločky a mandle opekajte v rúre s teplotou 176 °C, 10 – 15 minút alebo kým nezískajú mierne zlatohnedú farbu. Prípade ich nechajte surové – veľmi zaujímavá je opečenú chuť.
  3. Ovsené vločky, mandle a datle dajte do veľkej misy. Pridajte ovocie, orechy, čokoládové lupienky podľa svojej chuti.
  4. V malom hrnci na miernom ohni zohrejte javorový sirup (alebo agáve či med) a arašidové maslo. Premiešajte a nalejte na ovsenú zmes.
  5. Ovsenú a tekutú zmes dobre premiešajte, aby sa suroviny rovnomerne prepojili.
  6. Po dôkladnom premiešaní zmes preložte na plech na pečenie alebo inej menšej formy vystlanej potravinovou fóliou alebo papierom na pečenie.
  7. Zmes pevne pritlačte (môžete si pomôcť spodnou stranou pohára). Prikryte fóliou a nechajte 15 – 20 minút stuhnúť v chladničke alebo mrazničke.
  8. Celý kus cesta vyberte z formy a nakrájame na 10 tyčiniek (alebo 9 štvorcov).
  9. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe až niekoľko dní.
Müsli tyčinky predstavujú skvelý spôsob ako mať prísun energie a vitamínov počas dňa, na cestách, v práci či v škole.

TIP: Výborných spôsobom uskladnenia je mať müsli tyčinky v mrazničke, aby zostali extra čerstvé.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang