Vegan/Vegetarian

Chrumkavé zeleninové závitky so sladko-kyslou čili omáčkou – recept

Recept na 8 závitkov

Potrebujeme:

  • Na závitky:
  • ryžový papier (my sme ho kúpili v Terne – balenie po 16 ks)
  • hladkú petržlenovú vňať
  • 50 g listového špenátu
  • 80 g mrkvy
  • 50 g klíčkov (mungo fazuliek)
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ
  • Na omáčku:
  • 2 sušené čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 ml balsamica / octu
  • 100 ml vody

Špenát umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ho s nadrobno nakrájanou mrkvou (napr. v Tescu sa dá kúpiť už nakrájaná, ak chcete ušetriť čas), nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a klíčkami. Ochutíme sójovou omáčkou a soľou (opatrne so soľou, ak používate už slanú sójovú omáčku).

Zeleninu necháme odstáť a zatiaľ si z petržlenovej vňate odtrhneme pekných 16 lístkov, ktoré slúžia ako dekorácia závitku. Keď sme tak urobili, naplníme väčšiu misku vlažnou vodou a postupujeme nasledovne: Jeden ryžový papier namočíme na cca. 5 sek do vody, kým zmäkne a opatrne ho položíme na pracovnú plochu.

Na okraj umiestnime dva petržlenové lístky a prekryjeme ďalším namočeným ryžovým papierom. Na opačný kraj ako sa nachádzajú  lístky dáme 2 – 3 lyžičky zeleninovej zmesi a zrolujeme.

Závitky sú chutné takéto čerstvé, ale nám ešte viac chutia opražené na panvici. Ak máte chuť na chrumkavé cesto, odporúčame na oleji na panvici opražiť z oboch strán do zlatista.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang