Hlavné jedláRecepty

Chrumkavý losos s hubovým jačmeňom a omáčkou z červeného vína

Tento lahodný recept je hotový za 140 minút a z nižšie uvedených ingrediencií nasýti až 6 osôb.

Ingrediencie

  • 7 lyžíc olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 475 ml suchého červeného vína
  • 475 ml hovädzieho vývaru
  • 8 vetvičiek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 450 g orzo jačmeň
  • 6 šalotiek, nakrájaných
  • 450 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1,2 l kuracieho vývaru
  • 120 ml smotany na šlahanie
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých estragónových listov
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 6 vykostených filetov z lososa bez kože (140 g)
  • 60 g nesoleného masla nakrájaného na kúsky

Postup

  1. Vo veľkej panvici zohrejte 2 lyžice olivového oleja na miernom ohni. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút. Pridajte víno, hovädzí vývar, tymián a 1 bobkový list.
  2. Varte, kým sa tekutina nezredukuje na 240 ml, približne 35 min. Omáčku preceďte do malého hrnca.
  3. Predhrejte rúru na 180 °C. Orzo jačmeň vložte na plech s okrajmi. Pečieme asi 20 minút dozlatista.
  4. V ďalšom veľkom hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja. Pridajte šalotku. Smažte 4 minúty. Pridajte huby.
  5. Smažte dozlatista, asi 10 minút. Pridajte orzo jačmeň, kurací vývar a 1 bobkový list. Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku.
  6. Varte odkryté, kým orzo nezmäkne a vývar sa nevstrebe, pričom často miešajte, asi 20 minút.
  7. Pridajte smotanu a estragón. Varte 5 minút za občasného miešania. Dochuťte soľou a korením.
  8. Na ťažkej veľkej panvici rozohrejte 3 lyžice oleja na stredne silnom ohni. Lososa posypte soľou a korením. Položte losos na panvicu a opekajte, približne 3 minúty z každej strany.
  9. Omáčku priveďte do varu. Pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí. Dochuťte korením. Lyžicou rozdeľte orzo jačmeň na 6 tanierov. Na orzo jačmeň položte filety z lososa. Podávajte s omáčkou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang