Recepty

Diéta pri tráviacich ťažkostiach

Zlozvyk či potreba?

Jedlo je našou existenčnou potrebou, ale môže sa stať aj nebezpečným návykom. Jedením často odháňame nudu, alebo riešime životné problémy, oboje však bezvýsledne.

Gurmáni a patria medzi nich aj deti, nejedia vtedy, keď sú skutočne hladní, ale vždy keď uvidia potraviny. Ďalším problémom je včas prestať jesť. Pocit sýtosti sa totiž dostaví až po časovom odstupe, keď sa živiny dostanú do krvi a dajú signál do centra hladu a sýtosti v malom mozgu. 

Ak túto skutočnosť dieťa nerešpektuje a zje viac ako skutočne potrebuje môžu sa dostaviť tráviace ťažkosti.

Aké sú teda príznaky prejedenia sa?

Tolerancia na prijaté kvantum jedla je individuálna a rôzne sú tiež prejavy prejedenia. Dostaví sa pocit plnosti resp. tlaku v nadbruší – epigastriu, kŕče, pocit pálenia, grganie, reflux žaludočnej šťavy, regurgitácia, čiže spätný návrat potravy do pažeráka, nauzea, čiže pocit na vracanie až vracanie.

Tieto dyspeptické príznaky sprevádzané celkovou nevoľnosťou a bolením hlavy majú rôznu intenzitu a trvanie.

Dieťa musí dodržiavať niekoľko dní diétu: 1-3 dni hladovku, dopĺňame tekutiny a postupne podávame ľahkú tekutú stravu, čaj, piškóty, čaj s mliekom, polievky. Realimentácia je individuálna podľa závažnosti ochorenia.

Alimentárne nákazy

Týmto názvom označujeme všetky nákazy, ktoré sa šíria alimentárnou cestou, čiže potravinami.

Podľa spôsobu nákazy potravín ich delíme na primárne – kedy boli na výrobu potravín použité suroviny z chorých zvierat, alebo sekundárne – kedy sa nákaza dostane do potraviny pri jej spracovaní, napr. z rúk alebo šatstva personálu, znečistených obalov, riadu, z použitej vody, stykom s hmyzom či hlodavcami. 

Salmonelóza patrí medzi najčastejšie akútne ochorenie tráviaceho systému, ktoré postihuje deti. Prvé príznaky sa objavia už po 12-36 hodinách po skonzumovaní nakazenej potraviny. Prudký zápal žalúdočnej a črevnej sliznice je sprevádzaný horúčkou a hnačkami.

Zdrojom nákazy sú jatočné zvieratá – hovädzí dobytok, ošípané, ale tiež hrabavá či vodná hydina a morky. Prenášačom býva mäso, výrobky z mäsa a vnútornosti (35% ochorení), mlieko a mliečne výrobky (25%) a vajcia a vaječné výrobky (15%). Zriedkavejší je prenos rybami, zeleninou, ovocím a cukrárskymi výrobkami.

Salmonely sa zachytávajú napr. na povrchu mäsa, kde sa pri zlom spracovaní, zlom skladovaní pri nesprávnej teplote a vhodnej vlhkosti masívne rozmnožia a preniknú z povrchu aj do hĺbky potraviny.

Sú schopné sa v potravinách množiť aj pri 10°C. Var ich zničí zhruba za minútu, avšak pri 80°C odumierajú až po 5 minútach. Salmonely sa veľmi ľahko rozmnožujú aj v mäsových výrobkoch, výrobkoch z vnútorností, vo výrobkoch zo surových, resp. polosurových vajíčok – zmrzliny, nanuky, krémy a pod.

Typickým prejavom ochorenia je hnačka. Preto ak dostane dieťa hnačku a objaví sa aj zvýšená teplota, kolikové bolesti brucha jedná sa o stav vážnejší a je potrebné navštíviť lekára, ktorý zaháji liečbu. Okrem salmonelózy je možných infekcií viac.

Hnačka je najčastejší a najtypickejší prejav ochorenia tráviaceho traktu. Za normálnych okolností je hrubé črevo schopné absorbovať vodu z tekutých zvyškov potravy, ktorá cez neho prechádza.

Ak však potrava postupuje črevom príliš rýchlo, alebo ak je sliznica čreva zapálená a sama navyše produkuje tekutinu, vzniká hnačka. Akútne hnačky organizmus zvládne za niekoľko dní.

O chronickej hnačke hovoríme ak trvá viac ako 4 týždne, má často vlnovitý priebeh, kedy sa strieda s obdobím pokoja a je vždy prejavom iného závažného ochorenia.

Akútne hnačky u detí môžu byť zapríčinené jednak intoleranciou na niektoré potraviny či látky do nich pridávané, príčinou môžu byť aj potrava či voda kontaminovaná infekčnými baktériami, vírusmi, črevnými parazitmi či plesňami. Niektoré deti reagujú aj na stresové situácie resp. úzkostné stavy hnačkou.

Liečba hnačky

Okrem odstránenia vyvolávajúcej príčiny, je súčasťou liečby dodržiavania prísnej diéty. Zahájime ju hladovkou aspoň 2-3 dni, pričom je nevyhnutné intenzívne nahrádzať stratenú vodu a elektrolyty. Vhodný je čaj a minerálne vody, postupne pridávame ovocné šťavy a bujón.

Pri pretrvávajúcej, intenzívnej hnačke sa môžu u detí objaviť komplikácie z dehydratácie – znížené napätie kože, nízky tlak, zrýchlený tep, malátnosť, únava, závrate, pocit sucha v ústach.

Ak nemáme k dispozícii oficiálny elektrolytový rehydratačný roztok, môžeme si ho vyrobiť v domácich podmienkach. V litri vody rozpustíme 1 lyžičku soli a 8 lyžičiek cukru, ktorý vstrebávanie vody a soli podporuje. Roztok v akútnych prípadoch zabráni mnohým komplikáciám.

Po odznení hnačky len opatrne zaťažujeme tráviaci trakt a postupne zaraďujeme potraviny s prevahou polysacharidov – sucháre, ryža, biele pečivo, varené zemiaky a postupne pridávame bielkovinové potraviny – varené chudé mäso.

Tuky majú dráždivý efekt na črevnú stenu, preto ich obmedzujeme a pridávame len opatrne nátierky z rastlinných tukov.

V strave obmedzujeme potraviny bohaté na vlákninu, pretože vláknina a nestráviteľné zvyšky potravy zväčšujú objem stolice a dráždia črevnú stenu. Celozrnné pečivo je nevhodné, ovocie podávame ošúpané a zeleninu tepelne upravenú, pri ťažších stavoch aj pasírovanú.

Pre tieto obmedzenia v strave je vhodné vitamíny a minerálne látky aspoň dočasne nahrádzať výživovými doplnkami. 

Zápcha je zväčša dôsledok súčasného hektického životného štýlu a spôsobu výživy. Avšak niektoré deti, častejšie chlapci mávajú už od útleho veku problémy s pravidelným vyprázdňovaním. Mnoho detí získava nesprávny návyk vyprázdňovania ignorovaním či potláčaním nutkania.

U týchto detí zvlášť dbáme o pravidelné a pokojné stravovanie. Strava má byť pestrá s vysokým obsahom vlákniny – celozrnné obilninové potraviny, ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, sušené ovocie a dostatok tekutín, minerálne vody a ovocné šťavy.

Pozitívny efekt majú aj probiotické mliečne výrobky, ktoré okrem pasáže zabezpečia aj ochrannú črevnú mikroflóru. Ak zápcha pretrváva, alebo sa objaví náhle bez predchádzajúcich problémov s vyprázdňovaním, alebo sa v stolici objavila krv, je nevyhnutné vyhľadať lekára.

Dodržiavaním zásad pestrej a vyváženej stravy s dostatočným príjmom ochranných živín – vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych mastných kyselín a vlákniny, v spojitosti so správnym pitným režimom a pravidelnou pohybovou aktivitou, pomáhame predchádzať vzniku ochorení tráviaceho ústrojenstva v detskom veku.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang