Recepty

Dokonalé pečené zemiaky – recept

V tomto recepte sú kúsky zemiakov zvonku krásne zlatisté a vo vnútri jemné ako vankúšik.

Ingrediencie

  • 900 g čistých zemiakov alebo červených zemiakov
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • ¼ lyžičky jemnej soli
  • Voliteľné: 1 lyžica jemne nasekaného rozmarínu (z približne 3 vetvičiek)
  • Voliteľná príloha: 2 lyžičky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Rúru predhrejte na 220 °C a do stredu rúry vložte mriežku. Veľký plech s okrajmi vyložte papierom, aby sa zemiaky neprilepili.
  2. Zemiaky nakrájajte na dvojcentimetrové kúsky (malé zemiaky nakrájajte na polovice, väčšie na štvrtiny atď.). Umiestnite ich na pripravený plech na pečenie.
  3. Zemiaky pokvapkajte olivovým olejom, potom posypte cesnakovým práškom, soľou a rozmarínom, ak ho používate. Rukami premiešavajte, kým sa zemiaky rovnomerne neobalia zmesou (môže sa zdať, že nemáte dosť oleja, ale máte – pokračujte).
  4. Zemiaky urovnajte do rovnomernej vrstvy na plechutak, aby sa ich ploché okraje opierali o dno.
  5. Zemiaky pečte 40 až 45 minút, v polovici ich premiešajte, kým nie sú dozlatista opečené (skontrolujte ich spodok) a ľahko prepichnutelné vidličkou.
  6. Vmiešajte petržlenovú vňať, ak ju používate, a podľa chuti pridajte soľ a trochu čierneho korenia (pozor, zemiaky sú horúce).
  7. Podávajte ihneď čerstvé.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang