Recepty

Domáce ravioli s krémovou plnkou a šťavnatou rajčinovou omáčkou

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g hladkej alebo špaldovej múky (na fotkách uvidíte oba druhy)
  • 5 vajíčok (z podstieľkového chovu alebo voľného výbehu)

Na plnku:

  • 1 balenie ricotty (250 g)
  • za hrsť vlašských orechov
  • za hrsť baby špenátu
  • 4 – 5 sušených rajčín
  • soľ

Na omáčku:

  • 10 väčších rajčín
  • 2 strúčiky cesnaku *
  • 1 väčšiu cibuľu *
  • soľ
  • korenie *
  • muškátový oriešok *
  • olivový olej

Okem toho:

  • bazalku *
  • tvrdý syr parmezánového typu ( napr. Džiugas)
  • väčšiu srdiečkovú formičku

Začneme s prípravou cesta: Do kôpky múky v strede vytvarujeme priehlbinku, pridáme do nej vajíčka a vidličkou pomaličky do vajíčok vmiešavame múku, potom ručne vymiesime až kým vznikne hladké a elastické cesto (tento krok sa dá samozrejme obísť použitím kuchynského stroja 😉 ). Ak sa vám cesto zdá byť príliš tvrdé, pridajte ešte vajíčko, ak je naopak príliš lepkavé, pridajte viac múky. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 30 – 60 min. do chladničky.

Kým cesto chladničkuje, pripravíme si plnku a omáčku. Plnka: V miske zmiešame ricottu s nasekanými orechami, na malé kúsky alebo pásiky nakrájaným špenátom, na malé kúsky nakrájanými sušenými rajčinami a dochutíme soľou.

Omáčka: Cibuľu nakrájame na malé kocky a opražíme spolu s roztlačeným cesnakom na panvici na olivovom oleji do sklovita. Rajčiny umyjeme, nakrájame na polovice a pridáme ku cibuľke. Posolíme, zakryjeme pokrievkou a pri miernej teplote necháme variť približne 45 min. Keď sú rajčiny mäkké, odstránime šupky a ponorným mixérom omáčku rozmixujeme. Nakoniec do omáčky nastrúhame trošku muškátového oriešku a ochutíme soľou a korením.

Ravioli: Kým sa varí rajčinová omáčka, vytiahneme cesto z chladničky a rozdelíme ho na dve polovice (s celým cestom sa ťažko pracuje). Začneme s jednou polovicou, tú druhú odložíme späť do chladničky. Cesto vyvaľkáme na tenko (1-2 mm) a vykrajujeme srdiečka. Na jedno srdiečko potom dáme trošku plnky, priložíme druhé srdiečko a kraje spojíme pomocou vidličky. Táto srdiečková procedúra trvá dosť dlho, ak preto varíte pre viac ako dve osoby, odporúčame spraviť klasické štvorcové ravioli a iba pár srdiečkových, ktoré na tanieri naaranžujete na vrchnú časť. Štvorce sa robia jednoduchšie, pretože si môžete z cesta vykrojiť dlhé pásy, ktoré potom len rozrezávate (viď obrázok) a kraje sa dajú spojiť aj prstami. Plnku môžete v štvorcoch aj zabaliť do špenátového listu (viď foto). Najdôležitejšie avšak je, aby ste pracovali s tenkým cestom. Cestoviny potom krátko (cca. 5 min.) varíme v osolenej vriacej vode. Tip: Ak cestoviny pripravujete o deň skôr, neskladujte ich na sebe, aby sa vám nepolepili.

Ravioli servírujeme s rajčinovou omáčkou, ozdobené bazalkou a strúhaným syrom.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang