
Pošírovanie vajec je pre mnohých menej známy spôsob ich prípravy. Ide o varenie vajec bez škrupiny vo vriacej vode po dobu 3-4 minúty, kým nie je bielok úplne stuhnutý. S omáčkou Béarnaise vykúzlite lahôdku nielen na bežný deň ale aj na slávnostné príležitosti.
Suroviny
Omáčka Béarnaise
- 6 vaječných žĺtkov
- 500 ml rozpusteného masla
- 1 lyžička dijonskej horčice
- strek bieleho vínneho octu
- hrsť čerstvej pažítky
- 1 veľká dezertná lyžica crème fraiche (možno použiť i kyslú smotanu alebo smotanovú nátierku)
- + vajcia na pošírovanie
Postup
- Oddeľte bielka a žĺtky. Žĺtky vložte do mixéra, pridajte horčicu, vinný ocot a lyžicu crème fraiche.
- Na panvici na omáčku rozpustite maslo na miernom ohni a potom ho pomaly prilievajte do žĺtkov, kým sa neemulguje.
- Pridajte nadrobno nasekané bylinky a odložte (max. 4 hodiny).
- Vajíčka uvarte v osolenej vriacej vode.
- Dajte na lyžice, polejte béarnaise a ozdobte bylinkami.
- Umiestnite na servírovaciu dosku.