Hlavné jedláRecepty

Recept na farmárske pošírované vajcia s omáčkou Béarnaise

Pošírovanie vajec je pre mnohých menej známy spôsob ich prípravy. Ide o varenie vajec bez škrupiny vo vriacej vode po dobu 3-4 minúty, kým nie je bielok úplne stuhnutý. S omáčkou Béarnaise vykúzlite lahôdku nielen na bežný deň ale aj na slávnostné príležitosti.

Suroviny

Omáčka Béarnaise

  • 6 vaječných žĺtkov
  • 500 ml rozpusteného masla
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • strek bieleho vínneho octu
  • hrsť čerstvej pažítky
  • 1 veľká dezertná lyžica crème fraiche (možno použiť i kyslú smotanu alebo smotanovú nátierku)
  • + vajcia na pošírovanie

Postup

  1. Oddeľte bielka a žĺtky. Žĺtky vložte do mixéra, pridajte horčicu, vinný ocot a lyžicu crème fraiche.
  2. Na panvici na omáčku rozpustite maslo na miernom ohni a potom ho pomaly prilievajte do žĺtkov, kým sa neemulguje.
  3. Pridajte nadrobno nasekané bylinky a odložte (max. 4 hodiny).
  4. Vajíčka uvarte v osolenej vriacej vode.
  5. Dajte na lyžice, polejte béarnaise a ozdobte bylinkami.
  6. Umiestnite na servírovaciu dosku.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang