Hlavné jedláRecepty

Recept na grilované avokádo so zázvorom

Grilované avokádo podávané s výraznou marinádou je prekvapivo sýte. Hodí sa ako vegetariánske predjedlo alebo náhrada za guacamole.

Pre exotickejšiu verziu wrapu odporúčame vyskúšať originál guacamole recept.

Suroviny

  • 1 lyžica jemne nasekanej šalotky
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 2 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžička bielej miso pasty (možno vynechať)
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 2 stredne veľké avokáda
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1/4 šálky bazalkových listov
  • 4 plátky citróna

Postup

  1. Nakrájanú šalotku, rastlinný olej, ocot, zázvor, miso, sezamový olej a cukor vyšľahajte v malej miske, marinádu odložte bokom.
  2. Avokáda pozdĺžne rozrežte, odstráňte kôstky a vnútro každej polovice narežte krížom-krážom na 1 cm.
  3. Polovice položte reznou stranou nahor na plech s vyšším okrajom a posypte ich trochou soli a korenia.
  4. Do avokádových košíčkov rovnomerne rozdeľte marinádu (približne 1 lyžica na polovicu avokáda) a nechajte ju 5 minút odstáť, kým nasiakne.
  5. Marinádu rozotrite po celom povrchu avokáda a jemne ju rozotrite aj do priečnych zárezov.
  6. Medzitým rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú teplotu. Grilovací rošt alebo grilovaciu panvicu zľahka potrite olejom.
  7. Marinované polovice avokáda grilujte reznou stranou nadol 2 minúty, jemne uvoľnite špachtľou a potom pokračujte v grilovaní, kým sa na avokáde neobjavia stopy po grilovaní a marináda nebude voňavá a skaramelizovaná, približne ďalšie 2 minúty.
  8. Avokádo otočte na stranu so šupkou, posypte soľou a korením a grilujte 1 minútu.
  9. Preneste na taniere a každý ozdobte trochou bazalky a plátkom citróna.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang