Aj keď je internet preplnený rôznymi receptami na hummus, chceme sa s vami podeliť o ten náš, ktorý podliehal miernym úpravam až do dokonalej konzistencie a vyváženia chutí. K tomu sme si ešte pripravili olivovú tapenádu, ktorá je veľmi obľúbená vo Francúzku a hotová za pár minút. Dá sa pripraviť aj zo zelených olív a na opečenom chlebíku vyzerá božsky.
Čo potrebujeme
Na hummus (pre 4 osoby)
- 2 konzervy cíceru
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 VL tahini (sezamová pasta – dostať ju kúpiť v DMku)
- 8 VL olivového oleja
- citrónovú šťavu a soľ
Na olivovú tapenádu (pre 4 osoby)
- 150 g čiernych olív bez kôstiek (pevného podielu)
- 1 ML kapary
- 1 ML olivového oleja
- provensálske korenie
- štipka soli
*ML=malá (kávová) lyžička, VL=veľká (polievková) lyžica
Príprava hummus
Strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cícer prepláchneme vo vode a zmixujeme spolu s cesnakom, oliv. olejom a tahini ponorným mixérom, kým má hummus jemnú konzistenciu. My pridávame ešte cca. 2 VL čistej vody, aby bol ešte vláčnejší. Ku koncu dochutíme citrónovou šťavou (pribl. 2 VL) a soľou.
Príprava olivová tapenáda
Olivy prepláchneme vo vode a spolu s kapary ich zmixujeme úplne na drobno. Potom pridáme olivový olej, stačí naozaj trošku, lebo olivy sú už pomerne olejnaté. Tapenádu dochutíme soľou a provensálskymi koreninami.
Tip na servírovanie: My ju milujeme len tak na (celozrnnej) hrianke alebo bagete, najlepšie ku vínku. Výborne sa hodí aj so syrom feta a sušenými rajčinami.