Recepty

Hummus & Olivová tapenáda

Aj keď je internet preplnený rôznymi receptami na hummus, chceme sa s vami podeliť o ten náš, ktorý podliehal miernym úpravam až do dokonalej konzistencie a vyváženia chutí 🙂 K tomu sme si ešte pripravili olivovú tapenádu, ktorá je veľmi obľúbená vo Francúzku a hotová za pár minút. Dá sa pripraviť aj zo zelených olív a na opečenom chlebíku vyzerá božsky.

Čo potrebujeme:

Na hummus (pre 4 osoby):

  • 2 konzervy cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 VL tahini (sezamová pasta – dostať ju kúpiť v DMku)
  • 8 VL olivového oleja
  • citrónovú šťavu a soľ

Na olivovú tapenádu (pre 4 osoby):

  • 150 g čiernych olív bez kôstiek (pevného podielu)
  • 1 ML kapary
  • 1 ML olivového oleja
  • provensálske korenie
  • štipka soli

Okrem toho:

*ML=malá (kávová) lyžička, VL=veľká (polievková) lyžica

Príprava hummus:

Strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cícer prepláchneme vo vode a zmixujeme spolu s cesnakom, oliv. olejom a tahini ponorným mixérom, kým má hummus jemnú konzistenciu. My pridávame ešte cca. 2 VL čistej vody, aby bol ešte vláčnejší. Ku koncu dochutíme citrónovou šťavou (pribl. 2 VL) a soľou.

Tip na servírovanie: Do stredu taniera naaranžujeme hummus tak, že v ňom spravíme malú jamku, do ktorej nalejeme olivový olej a posypeme mletou červenou paprikou. Podávame so zeleninou a arabským/ pita chlebíkom. Zo zeleniny sa najlepšie hodí varená mrkva, čerstvá šalátová uhorka, rajčiny, na prúžky nakrájaný stopkový zeler a olivy.

Príprava olivová tapenáda: 

Olivy prepláchneme vo vode a spolu s kapary ich zmixujeme úplne na drobno. Potom pridáme olivový olej, stačí naozaj trošku, lebo olivy sú už pomerne olejnaté. Tapenádu dochutíme soľou a provensálskymi koreninami.

Tip na servírovanie: My ju milujeme len tak na (celozrnnej) hrianke alebo bagete, najlepšie ku vínku. Výborne sa hodí aj so syrom feta a sušenými rajčinami.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang