Recepty

Je kvások a droždie to isté?

Väčšina ľudí si myslí, že áno, ale opak je pravdou. Rozdiel je jednak v spôsobe prípravy, ale i v účinkoch na organizmus.

Kvások sa na pečenie používa už roky. Je to zmes vody a múky, v ktorej sa množia po čase kvasinky. Tento proces trvá i niekoľko dní. Dochádza tu ku kvaseniu, ktorého výsledkom sú mliečne baktérie. Tie zlepšujú stráviteľnosť hotového výrobku, pretože pri kvasení upravujú múku na stráviteľnú.

Vďaka konzumácii kvásku si posilňujeme aj imunitu, keďže mliečne baktérie, ako vieme, sú veľmi dobrým pomocníkom pri udržiavaní zdravej črevnej mikroflóry. Problémom dnešnej doby je však nedostatok času a preto ľudia prišli s novým, rýchlejším spôsobom. Objavili sa kvasnice, teda droždie.

Výhodou je rýchlosť prípravy, kde kvasnice, nazývané aj droždie, takmer okamžite po pridaní teplej tekutiny a cukru začínajú pracovať. Droždie je vlastne živý organizmus, ktorý pri svojej práci spotrebúva cukor a naopak, produkuje baktérie alkoholového kvasenia, ktoré neprinášajú až tak výrazný úžitok pre organizmus, ako kvások, avšak stále je to surovina, ktorá je bohatým zdrojom prírodných vitamínov, najmä skupiny B.

Ich prínosom v kuchyni je to, že ušetria kopu času, lebo dokážu zväčšiť objem cesta veľmi rýchlo.

Hlavný rozdiel medzi kváskom a droždím je vlastne v spôsobe kvasenia, a teda následne v prínose pre náš organizmus a tiež v dĺžke kvasenia. Môžme si teda vybrať, čo je pre nás prioritné, či ušetriť čas, alebo podporiť imunitu a podľa toho urobiť nákup.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang