Pečivo

Jogurtový chlieb do domácej pekárne – recept, výhody a jeho vegánska verzia

Jogurtový chlieb je chutný a všestranný chlieb, ktorý v sebe zahŕňa kyslú chuť a vlhkú štruktúru jogurtu v jednoduchom, avšak sýtom bochníku. Tento chlieb je známy jemnou mrveničkou a kyslosťou, vďaka čomu je vynikajúcim doplnkom akéhokoľvek iného jedla alebo chutným samostatným občerstvením.

Vďaka pridaniu jogurtu do chlebového cesta vzniká nádherne vlhká a jemná mrvenička. Prirodzená kyslosť jogurtu pomáha udržať vlhkosť a vďaka tomu chlieb zostáva dlhšie čerstvý a príjemný na jedenie. Každý plátok jogurtového chleba je mäkký a pružný, takže je radosť do neho zahryznúť.


Obsah článku


Jogurtový chlieb si môže každý prispôsobiť pridaním prísad, ako sú bylinky, korenie, semienka alebo dokonca sušené ovocie a orechy. Tieto prísady dodajú ďalšiu štruktúru a jedinečný chuťový profil, vďaka čomu je možné upiecť chlieb, ktorý dokonale vyhovuje chuťovým preferenciám jednotlivcov.

Ingrediencie na jogurtový chlieb

Na jogurtový chlieb sú potrebné tieto ingrediencie:

  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 2 lyžičky instantného droždia
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 šálka obyčajného jogurtu (môže byť aj grécky jogurt)
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)

Podľa toho, či ide o slanú alebo sladkú verziu, do chleba je možné pridať voliteľné prísady. V prípade slanej verzie sa môže pridať napríklad syr, orechy alebo semienka, do sladkej verzie škorica alebo kardamón.

Postup prípravy jogurtového chleba

Postup prípravy jogurtového chleba je nasledovný:

  1. Vo veľkej miske sa zmieša univerzálna múka, instantné droždie, cukor a soľ. Zmes sa dobre premieša.
  2. V samostatnej miske sa vyšľahá obyčajný jogurt, teplá voda a olivový olej, kým sa dobre nespoja.
  3. V strede suchých prísad sa urobí jamka a prileje sa jogurtová zmes. Všetko treba miešať, kým sa cesto nespojí.
  4. Cesto sa prenesie na mierne pomúčenú plochu a treba ho miesiť asi 5-7 minút alebo kým nebude hladké a pružné.
  5. Potom sa cesto vloží do vymastenej misy a prikryje sa čistou kuchynskou utierkou alebo fóliou. Cesto sa nechá vykysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny alebo kým nezdvojnásobí objem.
  6. Keď cesto vykysne, treba ho ponatriasať, aby sa uvoľnili všetky vzduchové bubliny. Potom ho treba vyklopiť na mierne pomúčenú plochu a vytvarovať z neho bochník.
  7. Vytvarovaný bochník sa vloží do vymastenej formy na bochník a prikryje sa čistou kuchynskou utierkou. Nechá sa vykysnúť ďalších 30-45 minút alebo kým nevyskočí tesne nad okraje formy.
  8. Medzitým si treba predhriať rúru na 190 °C.
  9. Keď cesto vykysne, pečie sa vo vyhriatej rúre približne 30-35 minút alebo kým chlieb nezíska zlatohnedú farbu a po poklepaní na spodok neznie duto.
  10. Chlieb sa vyberie z rúry a nechá sa niekoľko minút vychladnúť na plechu. Potom sa preloží na mriežku, aby pred krájaním úplne vychladol.
  11. Jogurtový chlieb potom treba nakrájať a podávať podľa chuti. Je vynikajúci, keď si ho človek vychutná teplý s maslom alebo sa použije na sendviče.

Celkový postup prípravy trvá približne 2,53,5 hodiny, z toho aktívnej práce je len okolo 20 minút a zvyšok je čas samotného pečenia chleba.

Podľa tohto receptu na jogurtový chlieb získa človek vlhký a chutný bochník s jemnou kyslosťou jogurtu. Kombinácia jogurtu, teplej vody a droždia pomáha vytvoriť ľahkú a vzdušnú štruktúru.

Či už je niekto skúsený pekár alebo začiatočník, tento recept je skvelým spôsobom, ako experimentovať s pridaním jogurtu pri výrobe chleba.

Jogurtový chlieb a jeho výhody pre zdravie

Jogurtový chlieb je vďaka obsahu jogurtu zdraviu prospešný. Jogurt je dobrým zdrojom bielkovín, vápnika a probiotík, ktoré podporujú zdravú črevnú flóru.

Črevná flóra, známa aj ako mikrobiota alebo mikroflóra, je komplexné spoločenstvo mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú v tráviacom trakte človeka. Táto flóra obsahuje rôzne baktérie, kvasinky, vírusy a iné mikroorganizmy, ktoré spolupracujú s ľudským telom v prospech zdravia.

Kvôli nezanedbateľnému obsahu prospešných látok pre organizmus je jogurtový chlieb výživnou voľbou, ktorá spája skvelú chuť s potenciálnymi zdravotnými výhodami.

Rýchly a jednoduchý spôsob prípravy jogurtového chleba zvládne aj úplný začiatočník v gastronómii.

Jogurtový chlieb na rôzne spôsoby

Jogurtový chlieb je všestranná ingrediencia, ktorá sa dá použiť na rôzne chutné spôsoby. Dá sa kombinovať so širokým spektrom jedál od domácich až po exotické. Čerstvý chlieb sa výborne hodí napríklad na namáčanie do aromatického vývaru z mušlí na katalánsky spôsob.

Perfektne sa hodí aj k Dulce de Leche – sladkej karamelovej nátierke z kondenzovaného mlieka a cukru, ktorá je obľúbenou nátierkou nielen domácich, avšak aj dovolenkárov v Dominikánskej republike. Tu je niekoľko návrhov, ako použiť jogurtový chlieb v kuchyni.

Toasty s nátierkami

Toastový chlieb s jogurtom je fantastickým podkladom na natieranie rôznych chutných nátierok. Môže sa podávať napríklad s:

Možnosti sú nekonečné a jogurtový chlieb dodá ranným toastom úžasnú chuť a štruktúru.

Sendviče

Plátky jogurtového chleba sa môžu použiť ako základ pre obľúbené sendviče. Mäkká štruktúra a jemná kyslosť chleba sa dobre kombinuje s rôznymi náplňami, ako sú mäsové výrobky, syry, zelenina a nátierky.

Je možné vytvoriť klasické kombinácie, ako je morčacie mäso a avokádo, šunka a švajčiarsky syr alebo jednotlivec môže byť kreatívny a vytvoriť vlastné jedinečné sendviče.

Jogurtový chlieb je tiež vhodnou voľbou na prípravu anglických obložených chlebíčkov. Oživí ich chuť a pridá im sofistikovanú vláčnosť, ktorá pri klasických chleboch chýba, ak už nie sú čerstvo vytiahnuté z rúry alebo pece.

K jogurtovému chlebu možno zvoliť tradičné aj neobvyklé kombinácie prísad.

Crostini

Jogurtový chlieb sa nakrája na tenké kolieska, opečie sa do chrumkava a môže sa použiť ako základ pre rôzne predjedlá. Na elegantné predjedlo sa môžu pridať prísady, ako je napríklad bylinkový smotanový syr, filet z lososa, kapary a kôpor.

Môže sa tiež experimentovať s rôznymi prílohami, ako je pečená zelenina, kozí syr alebo poleva z balzamika. Opäť platí, že možností je nespočetne veľa, no voľba je len na jednotlivcovi.

Bruschetta

Jogurtový chlieb sa nakrája na menšie kúsky, ktoré sa opečú a obložia sa čerstvými bruschettovými prílohami. Na osviežujúcu posýpku sa skombinujú nakrájané paradajky, cesnak, bazalka, olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie.

Môžu sa pridať aj ďalšie prísady, ako je mozzarella, pečená zelenina alebo prosciutto, a tak možno vytvoriť rôzne chuťové profily.

Bruschetta je tradičná talianska pochúťka, ktorá sa stala obľúbenou vo svete. Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť čerstvé a kvalitné suroviny. Rýchly spôsob prípravy ju umožňuje zvoliť ako pochúťku kedykoľvek počas dňa.

Chlebový puding

Zvyšky jogurtového chleba sa môžu premeniť na chutný dezert – napríklad z nich možno pripraviť chlebový puding. Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, chuť je naozaj skvelá.

Chlieb sa natrhá na kúsky veľkosti sústa, tie sa namočia do zmesi rozšľahaných vajec, mlieka, cukru a vanilkového extraktu a potom sa upečú do zlatista.

Pre väčšie potešenie sa môžu pridať príchute ako škorica, muškátový oriešok alebo hrozienka. Chlebový puding je výborný, keď sa podáva teplý s karamelovou omáčkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Krutóny

Jogurtový chlieb sa odporúča nakrájať na malé kocky, premiešať ich s olivovým olejom, soľou a obľúbenými bylinkami alebo koreninami a potom ich upiecť do chrumkava. Tieto domáce krutóny sú ideálne na pridanie chrumkavého prvku do polievok, šalátov alebo aj ako samostatné občerstvenie.

Toto je len niekoľko nápadov, ktorými sa človek môže inšpirovať, aby čo najlepšie využil potenciál jogurtového chleba. Stačí byť kreatívny a preskúmať rôzne kombinácie chutí, aby si človek vychutnal jedinečnú chuť a štruktúru, ktorú jogurtový chlieb prináša do kulinárskych výtvorov.

Kyslosť jogurtu pomáha udržať vlhkosť, a tak sa človek nemusí báť, že by mu chlieb vyschol.

Vegánsky jogurtový chlieb

Vegánsky jogurtový chlieb je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa stravujú rastlinne alebo vegánsky. Ponúka všetky výhody a chuť tradičného jogurtového chleba, no zároveň je úplne bez živočíšnych produktov. Ako na to? Nič komplikované!

V tomto recepte sa zvyčajne nahrádza mliečny jogurt nemliečnou alternatívou, ako je sójový jogurt, mandľový jogurt, kokosový jogurt alebo akýkoľvek iný dostupný rastlinný jogurt.

Ostatné zložky použité v recepte zostávajú podobné ako v tradičnej verzii, vrátane múky, droždia, sladidla, soli a akýchkoľvek ďalších aróm alebo prísad.

Vegánsky jogurtový chlieb môže stále dosiahnuť jemnú a mäkkú štruktúru podobnú jeho nevegánskemu náprotivku. Jogurtová náhrada dodáva chlebu vlhkosť a kyslosť, čím prispieva k jeho štruktúre a pomáha pri kysnutí.

Chuť sa môže mierne líšiť v závislosti od druhu použitého nemliečneho jogurtu, avšak stále ponúka príjemnú kyslosť, ktorá sa dobre kombinuje s rôznymi polevami a nátierkami. Kulinárskou špecialitou vyšperkovanou do dokonalosti je spojenie vegánskeho jogurtového chleba s kelovými fašírkami pripravenými vo vegánskej verzii.

Rovnako ako tradičný jogurtový chlieb, aj vegánsky jogurtový chlieb umožňuje prispôsobenie a experimentovanie. Môžu sa doň zakomponovať rôzne príchute a prísady, ako napríklad ovocie, orechy, semienka, korenie alebo bylinky, a vytvoriť tak jedinečné variácie.

Jogurtový chlieb si vie každý pripraviť aj vo vegánskej verzii použitím rastlinného jogurtu.

Výhody vegánskeho jogurtového chlebu pre zdravie

Vegánsky jogurtový chlieb má výhodu, že neobsahuje cholesterol, laktózu a iné zložky živočíšneho pôvodu. Môže byť ľahším a najmä ľahšie stráviteľným variantom pre osoby s diétnymi obmedzeniami alebo citlivosťou.

Okrem toho môže vegánsky jogurtový chlieb v závislosti od výberu ingrediencií a prísad poskytovať výživové výhody, ako sú:

  • vláknina
  • vitamíny
  • minerály
  • antioxidanty

Či už je niekto vegán alebo jednoducho chce do jedálnička zaradiť viac možností rastlinného pôvodu, vegánsky jogurtový chlieb je všestrannou a uspokojivou voľbou.

Kategorie:

Pečivo

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang