Recepty

Kapusta s mäsom – recept

Suroviny

  • 1½ kg bravčového bôčika
  • 1 kg kyslej kapusty zo sváčka alebo z konzervy
  • 2 kg zemiakov
  • 1 ks mrkvy
  • 1 celá cibuľa
  • 2 zúbky cesnaku
  • 1 ks čerstvej paradajky
  • vegeta
  • grilovane korenie
  • sójová omáčka polosladka
  • mletá červená sladká paprika
  • sušená petržlenová vňať
  • sušená zelenina
  • kmín
  • soľ
  • kryštálový cukor
  • ½ čerstvé maslo alebo rama
  • olivový olej – POMACE
  • kuchta
  • hrniec na kapustu alebo wok panvicu menšiu s pokrievkou (vo woku sa skôr uvarí)

Postup

Umyjeme si mäso a narežeme na hrubšie plátky a necháme ho. Do kuchty nalejeme iba trochu olivového oleja, dáme narezanú cibuľu na hrubšie kúsky, a aj cesnaky a necháme ich speniť do sklo, potom pridáme bôčik narezaný na hrubšie plátky, ktoré sme si pripravili vopred, osolíme ho a necháme ho dusiť v odkrytej kuchte.

Pomaly pridávame vegetu, sójovú omáčku polosladkú iba trocha, sušenú zeleninu, paradajku, ktorú porežeme na kúsky a dobré premiešame a zalejeme vodou nie iba na spodok, ale iba tesne pod vrch mäsa, lebo mäso pusti ešte svoju šťavu. Zakryjeme kuchtu a necháme dusiť asi tak 15 až 20 minút.

Medzi tým si umyjeme kyslú kapustu 1 až 2 krát, podľa svojej chuti, či chcete menej kyslú, alebo viac kyslú.

Do hrnca, alebo do woku si dáme olivový oloj – POMACE, iba trochu, necháme ho zohriať, medzi tým si nastrúhame 1 ks mrkvy na drobno jednu polovicu a druhú na hrubšie kúsky, potom mrkvu vysypeme do hrnca, alebo woku, necháme mrkvu trošku predinstovať a tak vložíme do hrnca, alebo woku kyslú umytú kapustu.

Pridáme soľ, grilované korenie a vegetu iba trochu, sušenú petržlenovú vňať a zalejeme vodou iba trochu. Prikryjeme pokrievkou a sem tam premiešávame, až sa celkom udinstuje do mäkka.

Pred koncom nasypeme do kapusty kryštálový cukor podľa chuti (či máte radi sladšiu, alebo kyslú), ale má mať chuť doslova sladkokyslú, vtedy je dobrá. Zoberieme zemiaky, ošúpeme ich, pokrájame na drobné kocky a dáme ich variť do hrnca s vodou.

Osolíme ich, pridáme knín a sušenú petržlenovú vňať. Ak su zemiaky uvarené precedíme a pretlačíme ich, potom pridame ½ čerstvého masla, alebo rámy a dobré premiešame. Potom si pripravíme taniere a všetko pekne naporcirujeme.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang