
Puttanesca je špagetová omáčka, ktorú obľubujú najmä v oblasti Kampánie na juhu Talianska – a pochutia si na nej najmä tí, ktorí majú radi slané. Táto jednoduchá kombinácia olív, kapár, oregana a cesnaku sa však hodí aj na viac ako len tradičné špagety. V tomto recepte si ukážeme jednoduchý vegánsky variant skvelého jedla, v ktorom bude hrať prím chrumkavý karfiol.
Doplňte si vitamíny v tomto ročnom období mrazeným karfiolom, alebo počkajte pokým sa objavia prvé hlavičky na miestnych trhoch. Ak nemáte k dispozícií tohto kráľa hlúbovej zeleniny, môžete ho v tomto recepte nahradiť aj brokolicou!
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- ½ čajovej lyžičky oregana
- 800 g celých zaváraných paradajok, alebo paradajkového pretlaku
- ¼ pohára vykôstkovaných olív Kalamata, alebo čiernych olív v slanom náleve
- 2 polievkové lyžice kapari
- 800 g karfiolu alebo brokolice
- ¼ pohára najemno nakrájaného petržlenu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Zohrejte na panvici olivový olej a osmažte rozdrvený cesnak na miernom plameni. Pridajte oregano, drvené čili a všetko jemne smažte cca. 45 sekúnd, pokým cesnak nezozlatne.
Do panvice prilejte paradajky alebo paradajkový pretlak, a vsypte olivy a kapari. Nechajte zovrieť a varte asi 5 minút.
Medzitým si očistite karfiol (alebo brokolicu) a nalámte ho na malé stopky (stromčeky). Pridajte do zmesi, prikryte pokrievkou a nechajte variť cca. 15 minút, pokým karfiol nezmäkne.
Odstavte, primiešajte petržlen a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. A je to hotové!
Tento základ môžete použiť ako samostatné jedlo, prílohu – napríklad k dobre prepečenému t-bone steaku – alebo dokonca aj ako bolo pôvodne zamýšľané, ako omáčku na cestoviny!
Takto pripraveného karfiolu si môžete pripraviť aj niekoľko dávok, ktoré vákuovo zabalíte a zamrazíte. Máte tak kedykoľvek pripravené jednoduché, ale sýte jedlo s dokonalou chuťou – či už ju pridáte do cestovín, zamiešate k ryži pre rýchle rizoto, alebo ju prelejete cez upečené kuracie prsia.
Jednoducho ideálne … a ešte k tomu zdravé!