Hlavné jedláRecepty

Recept na kokosové kuracie karí

Príprava tohto lahodného kokosového kuracieho karí trvá len 30 minút. Kokosové kuracie karí môže pre rôznych ľudí znamenať veľa rôznych vecí. Chute a spôsoby prípravy sa výrazne líšia v závislosti od regiónu, rovnako ako počet ingrediencií.

Niektoré zmesi kari korenia a pasty sú jednoduché, zatiaľ čo iné sú zložitejšie a ich príprava zaberie veľa času.

Ingrediencie

  • 900 g vykostených kuracích stehien bez kože
  • 1 lyžica kari korenia
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 kúsok zázvoru
  • 1 stredne veľká paprika jalapeño
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka, najlepšie plnotučného
  • 2 stredne veľké limetky
  • 1/2 malého zväzku čerstvého koriandra
  • 60 g suchých pražených arašidov
  • 1 lyžička rybej omáčky
  • Uvarená ryža na podávanie

Postup

  1. Nakrájajte vykostené kuracie stehná bez kože na hrubé 1-centimetrové kúsky. Preneste ich do stredne veľkej misy, pridajte kari korenie, sladkú papriku, soľ a premiešajte. Nechajte marinovať, kým pripravíte ostatné ingrediencie, alebo nechajte v chladničke, pevne zabalené, 1 hodinu alebo až cez noc.
  2. Nadrobno nakrájajte veľkú cibuľu. Roztlačte strúčiky cesnaku. Ošúpte a pomeľte kúsok zázvoru. Polovicu 1 stredne veľkej papričky jalapeño nakrájajte na tenké plátky, zvyšok zbavte jadierok a nasekajte nadrobno.
  3. Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte kokosový olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a zvyšnú soľ a za občasného miešania varte asi 3 minúty, kým nezmäkne. Pridajte cesnak, zázvor a nadrobno nakrájané jalapeño a za stáleho miešania varte, kým nezíska svetlozlatú farbu, 2 až 3 minúty.
  4. Pridajte kuracie mäso a za častého miešania varte, kým sa korenie jemne neopečie a nezavonia, približne 1 minútu.
  5. Pridajte plechovku nesladeného kokosového mlieka a premiešajte. Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým sa kurča neuvarí a omáčka nezhustne, približne 15 minút. Medzitým odšťavte 1 stredne veľkú limetku, kým nezískate 1 polievkovú lyžicu šťavy; zvyšnú limetku nakrájajte na mesiačiky.
  6. Z malého zväzku čerstvého koriandra pozbierajte listy a nahrubo ich nasekajte. Nahrubo nasekáme suché pražené arašidy.
  7. Do karí pridajte limetkovú šťavu a 1 lyžičku rybej omáčky a premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
  8. Podávajte na ryži posypanej koriandrom, na tenké plátky nakrájaným jalapeño a arašidmi, s limetkovými plátkami na stlačenie.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang