
Hovädziu jačmennú polievku pripravte v pomalom hrnci a podávajte s čerstvým chlebom.
Suroviny
- 1,5 kg hovädzia roštenka
- ½ šálky jačmeňa
- 1 bobkový list
- 2 lyžice oleja
- 3 mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 1 cibuľa
- 1 balenie mrazenej miešanej zeleniny
- 4 šálky vody
- 1 plechovka nakrájaných dusených paradajok
- 4 kocky hovädzieho bujónu
- 1 lyžica bieleho cukru
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
- soľ podľa chuti
Postup
- Hovädzie mäso vložte do pomalého hrnca. Varte na najvyššom stupni, kým nezmäkne, 4-5 hodín.
- Počas poslednej hodiny varenia pridajte jačmeň a bobkový list.
- Mäso vyberte; nakrájajte na kúsky. Bobkový list vyhoďte.
- Hovädzie mäso, vývar a jačmeň odložte bokom.
- Vo veľkom hrnci na vývar zohrejte olej na stredne silnom ohni. Nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a mrazenú zeleninovú zmes restujte 5-7 minút, kým nezmäknú.
- Pridajte vodu, dusené paradajky, kocky hovädzieho bujónu, cukor, 1/4 lyžičky korenia a zmes hovädzieho mäsa, jačmeňa a vývaru.
- Priveďte k varu, znížte teplotu a varte 10-20 minút.
- Pred podávaním dochuťte soľou a korením.