Polievky

Gaštanová polievka s čipsami z ružičkového kelu – recept

Toto regionálne nemecké predjedlo kombinuje sladkasté arómy krémovej gaštanovej polievky s bylinnou príchuťou chrumkavého ružičkového kelu.

Prísady:

  • 500 g jedlých gaštanov
  • 3 šalotky
  • 50 g masla
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany
  • 150 ml mlieka
  • soľ a korenie
  • olej z vlašského orecha
  • štipka škorice
  • klinčeky
  • bobkový list
  • tymian
  • hrsť opražených píniových jadierok

Čipsy

  • hrsť ružičkového kelu
  • olivový olej
  • morská soľ

Postup

Čipsy: listy ružičkového kelu rozložíme na plech, štedro pofŕkame olejom a osolíme morskou soľou. Listy pečieme 10-15 minút pri 175 stupňoch. Nakrájame šalotky, posekáme gaštany a natrháme lístky tymianu. V panvici rozohrejeme maslo, na ktorom opečieme šalotky s aromatickým tymianom a gaštanmi.

Malú časť gaštanov (cca. za hrsť) odložíme bokom na ozdobenie. Akonáhle šalotka zosklovatie a zhnedne, vlejeme zeleninový vývar, smotanu a mlieko. Varíme 20 minút. Dochutíme soľou a korením. Polievku servírujeme spolu s čipsami z ružičkového kelu, opraženými píniovými jadierkami a trochou opražených gaštanov.

Kategorie:

Polievky

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang