
Toto regionálne nemecké predjedlo kombinuje sladkasté arómy krémovej gaštanovej polievky s bylinnou príchuťou chrumkavého ružičkového kelu.
Prísady:
- 500 g jedlých gaštanov
- 3 šalotky
- 50 g masla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany
- 150 ml mlieka
- soľ a korenie
- olej z vlašského orecha
- štipka škorice
- klinčeky
- bobkový list
- tymian
- hrsť opražených píniových jadierok
Čipsy
- hrsť ružičkového kelu
- olivový olej
- morská soľ
Postup
Čipsy: listy ružičkového kelu rozložíme na plech, štedro pofŕkame olejom a osolíme morskou soľou. Listy pečieme 10-15 minút pri 175 stupňoch. Nakrájame šalotky, posekáme gaštany a natrháme lístky tymianu. V panvici rozohrejeme maslo, na ktorom opečieme šalotky s aromatickým tymianom a gaštanmi.
Malú časť gaštanov (cca. za hrsť) odložíme bokom na ozdobenie. Akonáhle šalotka zosklovatie a zhnedne, vlejeme zeleninový vývar, smotanu a mlieko. Varíme 20 minút. Dochutíme soľou a korením. Polievku servírujeme spolu s čipsami z ružičkového kelu, opraženými píniovými jadierkami a trochou opražených gaštanov.