Recepty

Krémová quinoa polievka zo zelenej špargle a feniklu

Ak milujete špargľu, nie je čo riešiť. Alebo ak potrebujete zamaskovať jej chuť pred zvyškom rodiny. Napríklad aj v polievke.

Špargľa je super zelenina, ktorá naše telo pomáha zbavovať škodlivín. Nie nadarmo rastie na jar, kedy by sme ju nášmu telu mali dopriať v hojnom množstve. Ak sa ni ekto rozhodne pre očistu špargľou, odporúča sa jej v jednej dávke zjesť približne pol kila. Čo je jeden zväzok. Tým, že je špargľa veľmi ľahká, určite to pre vás nebude problém :). Ideáne vo forme polievky, na ktorú si práve „rozpovieme“ recept. Pre menších hladošov pokojne postačí ako hlavné jedlo. Vďaka guinoe je fajná, sýta.

Recept pre 3 – 4 osoby

Čas prípravy: 30 minút

Potrebujeme:

  • 500 g zelenej špargle
  • 1 väčší fenikel
  • 80 g bielej quinoi
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ na dochutenie
  • 1 liter zeleninového bujónu

Keďže v recepte používame zelenú špargľu, ktorú netreba šúpať (iba v prípade, že je príliš hrubá, kedy stačí ošúpať konce), tak v prípade nášho receptu z nej iba odrežeme hlavičky a odložíme bokom. Sú najlahodnejšie z celej špargle a použijeme ich neskôr. Zvyšok špargle nakrájame na menšie kúsky, tak ako očistený fenikel. Zeleninku restujeme 3 minútky v hrnci na troške olivového oleja. Pridáme nastrúhané alebo pretlačené strúčiky cesnaku a quinou, ktorú sme predtým sparili vriacou vodou cez sitko,aby stratila horkú chuť a restujeme ďalšie 2- 3 minútky za stáleho miešania.

Zelených fešákov teraz zalejeme 1 litrom zeleninového bujónu a varíme na miernom ohni 13  minút. Po tomto čaše polievku rozmixujeme do krémovej konzistencie. Ideálne ponorným mixérom. U nás doma sú v obľube skôr husté polievky, ale ak máte radi redšiu konzistenciu, stačí pridať zeleninového bujónu alebo vody.

Pokým sa nám varí polievočka, hlavičky špargle a restujeme na dostatočnom množstve olivového oleja približne 3 minútky. Podľa toho, akú hrubú sme špargľu mali. Po 3 minútach hlavičky osolíme a do panvice pridáme 2 ČL jablčného octu. Restujeme ďalšiu minútku. Vďaka octu budú mať hlavičky krásnu zelenú farbu a hlavne božskú chuť.

Polievku servírujeme ozdobenú orestovanými hlavičkami.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang