Omeleta – interpretujme nanovo túto kulinársku tradíciu! Sladkastým pórom, teplou paradajkou, mäkkými kúskami tekvice a chrumkavou paprikou vytiahneme omeletu z jej neutešenej fádnosti a premeníme ju na chuťový zážitok s exotickým nádychom a množstvom vitamínov.
Ideálne jedlo pre cvičiacich kulinárov. Charakteristické korenie kurkuma dodá jedlu nielen chuť a arómu, ale taktiež intenzívne žltú farbu. Pre jej antioxidačné a protizápalové účinky sa okrem iného počíta k najzdravším koreniam na svete.
PRÍSADY:
KURKUMOVÁ OMELETA
- 2 vajcia
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 5 cherry paradajok
- 4 mini papriky
- 2 mini póry
- plná hrsť čerstvého baby špenátu
- ½ mini tekvice
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- štipka kajenského korenia
- morská soľ
- pažítka
- červené korenie
Výživové údaje:
- 295 kcal; 7,6 g sacharidov, 10,4 g bielkovín, 1,2 g tuku
Postup:
Ako prvé poriadne umyjeme zeleninu. Z tekvice odstránime hlúb a jadierka, následne ju pokrájame na malé kúsky. Na dosiahnutie najlepšieho výsledku tekvicu predhrejeme v mikrovlnnej rúre na 1 – 2 minúty, potom ju môžeme priamo pridať na panvicu s ostatnými druhmi zeleniny. Papriky taktiež zbavíme jadrovníka a jadier, pokrájame ju na tenké pásiky.
Póry nakrájame na tenké pásiky, paradajky rozpolíme. Šalát po umytí necháme vyschnúť v sušičke na šalát. Rozdelíme žĺtok od bielka jedného vajíčka, bielok poriadne vymiešame s druhým vajíčkom. Vajíčkovú zmes ochutíme kurkumou a štipkou soli, poriadne vyšľaháme.
Na panvici necháme rozpáliť trochu oleja, pridáme nakrájané póry, zeleninu opekáme približne jednu minútu. Potom pridáme okorenenú vajíčkovú zmes, následne nakrájané paradajky a papriky. Omeletu dochutíme podľa chuti kajenským korením. Necháme chvíľu opekať, kým nevznikne vláčna, penová omeleta.
Servírovanie:
Omeletu vyberieme z panvice a položíme na tanier s listovým šalátom. Hotový pokrm zjemníme ľahkou ostrosťou nakrájanej pažítky. Jemná, aromatická omeleta chutí najlepšie s čerstvým, chrumkavým šalátom. Rafinovanou reinterpretáciou tradičného jedla sme vytvorili omeletu s nízkym obsahom sacharidov.