Kysnutý čučoriedkový koláč – recept

Potrebné prísady:

Kysnuté cesto:

  • 300g polohrubej múky
  • 1,5dl mlieka
  • 1 vajce
  • 40g masla
  • 20g cukru
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 PL rumu
  • štipka soli

Plnka:

  • 500g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 30g cukru
  • nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 300g čučoriedok (alebo iného drobného ovocia)

Posýpka:

  • 80g hrubej múky
  • 80g kryštálového cukru
  • 80g masla

Postup prípravy:

Kysnuté cesto: Múku zmiešame s cukrom, trochou soli, rozdrobíme kvasnice, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky, prilejeme rum a rozmiešané vajce vo vlažnom mlieku. Cesto dobre vymiešame a vypracujeme na doske. Zakryté v miske necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste.

Plnka: Žĺtky s cukrom rozmiešame spolu s citrónovou kôrou. Pridáme tvaroh a sneh ušľahaný z bielkov.

Posýpka: Hrubú múku zmiešame s cukrom a maslom a rozdrobíme na drobenku.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti (väčšiu a menšiu časť) a obe rozvaľkáme do tvaru plechu na pečenie. Hrubší plát položíme na dno vymasteného plechu a jemne roztlačíme aj na boky plechu. Naň rozotrieme tvarohovú plnku a prikryjeme druhým tenším plátom.

Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať a rozložíme na koláč. Posypeme pripravenou posýpkou. Necháme ešte 15 minút kysnúť a potom dáme do vyhriatej rúry na 220°C piecť na 5 minút. Následne teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 45 minút do hneda. 

Publikované
Kategorizované ako Recepty