Recepty

Legendárna Minestrone

Na jeseň či v zime nás príjemne zahreje, na jar a v lete zas príjemne osvieži. Čarovná to polievočka. Tajuplná a u nás už legendárna.

Na minestrone nenájdete žiadny predpísaný recept. Zväčša sa robí zo zeleniny, ktorá je práve v sezóne alebo v chladničke, a tak sme aj my zrobili. 🙂

Máme ju radi čisto zeleninovú, ale aj so špagetami alebo obľúbenými cestovinami.

Recept na cca 6 porcií

Potrebujeme:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 veľké cibule
  • 6 stopiek stopkového zeleru
  • 3 veľké mrkvy
  • 100 g zelených fazuliek
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 menšiu cukinu
  • 120 g sekaných paradajok (môžu byť aj z konzervy)
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 800 ml zeleninového bujónu
  • kúsok masla – cca 2 pol. lyžice
  • olivový olej
  • za hrsť čersvej bazalky (alebo cca 1. pol. lyžica sušenej)
  • soľ a korenie na dochutenie

Najprv odporúčame očistiť si a nakrájať zeleninu, nech sa nám príjemnejšie varí.  Zeleninu do minestrone krájame na väčšie kúsky aby nám ostala chutne chrumkavá.

Taktiež si vopred pripravíme zeleninový bujón a môžeme sa pustiť do umenia talianskej kuchyne :).

Maslo a olivový olej rozpálime vo väčšom hrnci a pridáme na drobno nasekaný cesnak a cibuľu. Opekáme cca 2 min. a pridáme na centimetrové kúsky nakrájaný stopkový zeler, mrkvu a zemiaky. Všetko spolu dobre premiešame a restujeme cca 4 ďalšie minútky. Pridáme zelené fazuľky a na väčšie kúsky nakrájanú cukinu a restujeme ďalšie dve minútky. Ak sa nám zelenina pripeká môžeme ju hocikedy podliať troškou pripraveného bujónu.

Po orestovaní zeleniny pridáme do hrnca 120 g paradajok nakrájaných na malé kocky (alebo konzervu už takto nakrájaných a lúpaných paradajok), 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 800 ml zeleninového bujónu a bazalku. Polievku necháme zovrieť a pri nižšej teplote dovaríme už iba cca 10 minút. Môžeme si urobiť test kontroly podľa mäkkého zemiaku. Hotovú minestrone podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

Servírujeme s čerstvou bazalkou alebo aj strúhaným syrom typu Džiugas.

Tip: zeleninu do Minesterone krájame na väčšie kúsky aby nám ostala chutne chrumkavá.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang