V tomto jednoduchom šaláte využijete šťavnaté paradajky z letnej úrody. Zrelé paradajky zmiešajte so zálievkou, na tenké plátky nakrájanou červenou cibuľou a trochou čerstvej bazalky a mäty. Tento šalát budete jesť celé leto.
Ingrediencie
Na zálievku:
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička medu
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
Na šalát:
- 1/4 stredne veľkej červenej cibule nakrájanej na veľmi tenké plátky
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/4 šálky čerstvej bazalky, nakrájanej na kúsky
- 2 lyžice čerstvej mäty, nakrájanej na kúsky
Postup
- V malej miske vyšľahajte ocot, horčicu a med, kým sa med nerozpustí. Šľahajte olivový olej, kým sa nevmieša.
- Do zálievky pridajte nakrájanú cibuľu a vložte ju do dresingu. Nechajte marinovať.
- Paradajky nakrájajte na 3/4 cm hrubé plátky. Ak sú súčasťou šalátu aj cherry paradajky, prekrojte ich na polovicu.
- Paradajky rozložte na veľký tanier a z oboch strán ich osoľte. Zľahka posypte čerstvo mletým čiernym korením.
- Šalát zalejte dresingom a cibuľou. Rukami jemne ponorte paradajky do dresingu a rovnomerne rozdeľte cibuľu. Posypte bazalkou a mätou. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli alebo korenia.
- Ihneď podávajte.