ReceptyVegan/Vegetarian

Recept na jednoduchý letný paradajkový šalát

V tomto jednoduchom šaláte využijete šťavnaté paradajky z letnej úrody. Zrelé paradajky zmiešajte so zálievkou, na tenké plátky nakrájanou červenou cibuľou a trochou čerstvej bazalky a mäty. Tento šalát budete jesť celé leto.

Ingrediencie

Na zálievku:

  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička medu
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja

Na šalát:

  • 1/4 stredne veľkej červenej cibule nakrájanej na veľmi tenké plátky
  • 1 kg zrelých paradajok
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky, nakrájanej na kúsky
  • 2 lyžice čerstvej mäty, nakrájanej na kúsky

Postup

  1. V malej miske vyšľahajte ocot, horčicu a med, kým sa med nerozpustí. Šľahajte olivový olej, kým sa nevmieša.
  2. Do zálievky pridajte nakrájanú cibuľu a vložte ju do dresingu. Nechajte marinovať.
  3. Paradajky nakrájajte na 3/4 cm hrubé plátky. Ak sú súčasťou šalátu aj cherry paradajky, prekrojte ich na polovicu.
  4. Paradajky rozložte na veľký tanier a z oboch strán ich osoľte. Zľahka posypte čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Šalát zalejte dresingom a cibuľou. Rukami jemne ponorte paradajky do dresingu a rovnomerne rozdeľte cibuľu. Posypte bazalkou a mätou. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli alebo korenia.
  6. Ihneď podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang