Hlavné jedláRecepty

Recept na linguine s kuracím ragú

Tento lahodný recept je hotový za 120 minút a z nižšie uvedených ingrediencií ho môže pripraviť až pre 6 osôb.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 6 vykostených kuracích stehien bez kože, jemne nakrájaných
  • soľ a čerstvé mleté korenie
  • 75 g nadrobno nakrájanej šalotky
  • 1 lyžice mletého cesnaku
  • 180 ml suchého bieleho vína
  • 2 lyžičky nadrobno nasekaných čerstvých listov rozmarínu
  • 450 g linguine
  • 50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 96 ml domácej omáčky marinara

Domáca omáčka marinara:

  • 120 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 malé cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 stonky zeleru, jemne nasekané
  • 2 mrkvy, ošúpané a nadrobno nakrájané
  • 1/2 lyžičky morskej soli a viac podľa chuti
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia a viac podľa chuti
  • 900 g konzervy drvených paradajok
  • 2 sušené bobkové listy

Postup

  1. Olej rozohrejte vo veľkej panvici na stredne silnom ohni.
  2. Pridajte kurča, osoľte, okoreňte a varte, kým sa šťava neodparí a kurča nie je zlatisté, približne 10 minút.
  3. Pridajte šalotku a cesnak a restujte, kým nezmäknú, približne dve minúty.
  4. Pridajte víno a miešajte, aby ste zoškrabali všetky hnedé kúsky na dne panvice.
  5. Pridajte rozmarín a dobre premiešajte.
  6. Pridajte omáčku marinara a priveďte do varu.
  7. Znížte teplotu na stredne nízku a mierne varte, kým sa chute nezmiešajú, približne 10 minút.
  8. Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
  9. Pridajte linguine a za občasného miešania varte, kým nie sú al dente, približne 8 minút.
  10. Sceďte a nechajte si 240 ml tekutiny z varenia.
  11. Linguine pridajte k ragú a premiešajte, aby sa obalilo, pričom pridajte trochu vyhradenej tekutiny na varenie, aby sa zvlhčilo.
  12. Cestoviny preložte do veľkej servírovacej misy. Posypte parmezánom a podávajte.

Omáčka marinara 2 litre:

  1. Na stredne silnom plameni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nie je priesvitná, približne 10 minút.
  2. Pridajte zeler, mrkvu a po 1/2 lyžičky soli a korenia. Restujte, kým všetka zelenina nezmäkne, približne 10 minút.
  3. Pridajte paradajky a bobkové listy a nechajte variť na miernom ohni, kým omáčka nezhustne, približne jednu hodinu.
  4. Bobkový list odstráňte a vyhoďte. Omáčku podľa chuti ešte dochuťte soľou a korením.
  5. Omáčku môžete pripraviť deň vopred. Nechajte ju vychladnúť, potom ju prikryte a uložte do chladničky. Pred použitím ju znovu zohrejte na miernom ohni.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang