Polievky

Ázijská polievka s cestovinami – recept

azijska-polievka

Ázijská kuchyňa ponúka rozmanitú škálu polievok s cestovinami, z ktorých každá má svoj jedinečný chuťový profil a spôsob prípravy.

Ázijské jedlá sú známe svojou komplexnosťou chutí, používaním čerstvých surovín a jedinečnými metódami varenia. Jedlá sa výrazne líšia podľa regiónov a kultúr, ale mnohé z nich obsahujú rezance, ryžu, zeleninu a morské plody.

Ázijské jedlá často obsahujú rôzne omáčky, koreniny a prílohy, ktoré dodávajú pokrmom hĺbku a štruktúru. Ázijské jedlá sa často podávajú v rodinnom štýle, čo umožňuje stravníkom podeliť sa o rôzne jedlá a ochutnať ich.

Ramen – recept

Jednou z obľúbených ázijských polievok s cestovinami je ramen, ktorý pochádza z Japonska. Ramen zvyčajne pozostáva z pšeničných rezancov čínskeho typu podávaných v mäsovom alebo rybom vývare, ochutenom sójovou omáčkou alebo pastou miso.

Polievka sa často dopĺňa prísadami, ako sú plátky bravčového mäsa, morské riasy nori a vajcia uvarené na mäkko.

Jednou z obľúbených ázijských polievok s cestovinami je ramen

Ingrediencie na ramen

  • 4 balenia rezancov ramen
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica miso pasty
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 šálka nakrájaných húb
  • 2 vajcia uvarené na mäkko, olúpané a rozpolené
  • 2 zelené cibule nakrájané na plátky
  • 1/2 kg nakrájaného bravčového brucha (nepovinné)

Postup na ramen

  1. V hrnci na miernom ohni rozohrejte rastlinný olej. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte, kým cibuľa nie je priesvitná.
  2. Pridajte kurací vývar, sójovú omáčku a miso pastu. Dobre premiešajte a priveďte do varu.
  3. Pridajte na plátky nakrájané huby a bravčový bôčik (ak používate). Znížte teplotu na minimum a nechajte variť 15-20 minút.
  4. Kým sa polievka varí, uvarte rezance ramen podľa návodu na obale. Sceďte ich a odložte bokom.
  5. Uvarené rezance rozdeľte do štyroch misiek. Polievku nalejte na rezance a uistite sa, že v každej miske je rovnaké množstvo vývaru, húb a bravčového bruška.
  6. Každú misku doplňte na polovicu rozkrojeným vajíčkom uvareným na mäkko a na plátky nakrájanou zelenou cibuľkou. Podávajte horúce.

Poznámka: Tento recept môžete upraviť pridaním alebo nahradením prísad podľa svojich chuťových preferencií. Do polievky môžete napríklad pridať nakrájané bambusové výhonky, fazuľové klíčky alebo morské riasy. Namiesto kuracieho vývaru môžete použiť zeleninový vývar.

TIP: Ak vám zostanú rezance nazvyš, skúste ich použiť ako špagety v recepte na bolonské špagety.

Pho – recept

Ďalšou obľúbenou ázijskou polievkou s cestovinami je vietnamské pho, vietnamská polievka, ktorá sa zvyčajne pripravuje z ryžových rezancov. Vývar pho sa zvyčajne pripravuje niekoľkohodinovým varením hovädzích alebo kuracích kostí s korením, ako je badyán, škorica a zázvor.

Polievka sa často podáva s tenkými plátkami hovädzieho alebo kuracieho mäsa, bylinkami, ako je bazalka a koriander, a fazuľovými klíčkami.

Vietnamská polievka pho sa zvyčajne pripravuje z ryžových rezancov

Ingrediencie na Pho

  • 1 kg hovädzích kostí (dreň a koleno)
  • 1/2 kg hovädzieho bôčika
  • 1 cibuľa rozkrojená na polovicu
  • 4-5 plátkov zázvoru
  • 5 anízových strukov
  • 2 tyčinky škorice
  • 5 klinčekov
  • 1 lyžica koriandrových semienok
  • 1 lyžica semien feniklu
  • 4-5 litrov vody
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 kg ryžových rezancov
  • 1/4 kg hovädzej sviečkovice, nakrájanej na tenké plátky
  • 2 zelené cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 1 zväzok koriandra, nahrubo nasekaný
  • 1/4 šálky rybej omáčky
  • 1 limetka nakrájaná na plátky
  • Fazuľové klíčky, thajská bazalka a plátky jalapeňa na ozdobu

Postup na Pho

  1. Hovädzie kosti pečte v rúre pri teplote 450 °C približne 20 – 25 minút alebo kým nezhnednú.
  2. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte hovädzie kosti, bôčik, cibuľu a zázvor.
  3. Znížte teplotu a nechajte variť 2-3 hodiny.
  4. Kosti, bôčik, cibuľu a zázvor vyberte z hrnca a vývar preceďte cez jemné sitko do iného hrnca.
  5. Do vývaru pridajte badyán, tyčinky škorice, klinčeky, semená koriandra, semená feniklu, soľ a cukor a nechajte variť ďalšiu hodinu.
  6. Ryžové rezance uvarte podľa návodu na obale, sceďte a odložte bokom.
  7. Polievku pripravíte tak, že do každej misky dáte za hrsť uvarených rezancov a na vrch položíte na tenké plátky nakrájanú hovädziu sviečkovicu, zelenú cibuľku a koriander.
  8. Na rezance a hovädzie mäso nalejte horúci vývar.
  9. Ozdobte fazuľovými klíčkami, thajskou bazalkou, plátkami jalapeňa a stlačenou limetkovou šťavou. Okamžite podávajte!

Poznámka: Namiesto hovädzieho mäsa môžete použiť aj kuracie mäso, tofu alebo morské plody. Do vývaru môžete pridať aj ďalšie bylinky, napríklad mätu alebo citrónovú trávu, ktoré dodajú vývaru ďalšiu chuť.

Pokiaľ chcete vyskúšať nejakú menej exotickú, no zato zdravú polievku, stavte na istotu s brokolicovou polievkou so syrom či krémovou kuracou polievkou.

Udon – recept

Medzi ďalšie ázijské polievky s cestovinami patria udon, čo sú hrubé pšeničné rezance podávané v horúcom vývare.

Udon sú hrubé pšeničné rezance podávané v horúcom vývare

Ingrediencie na Udon

  • 230 g sušených alebo čerstvých rezancov udon
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica mirinu (japonské sladké ryžové víno)
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 šálka nakrájaných húb (shiitake alebo gombíky)
  • 1 šálka baby bok choy, nakrájané
  • 4 zelené cibuľky nakrájané na plátky
  • 1/2 šálky tvrdého tofu nakrájaného na kocky
  • 2 varené vajcia, olúpané a rozpolené (nepovinné)
  • Sezamové semienka a plátky nori na ozdobu

Postup na Udon

  1. Uvarte udon rezance podľa návodu na obale, nechajte ich odkvapkať a odložte bokom.
  2. Vo veľkom hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte cesnak a zázvor a restujte 1 – 2 minúty.
  3. Pridajte kurací alebo zeleninový vývar, sójovú omáčku a mirin. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte variť 5-7 minút.
  4. Do hrnca pridajte na plátky nakrájané huby, baby bok choy a tofu. Varte ďalších 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
  5. Uvarené rezance udon rozdeľte do štyroch misiek.
  6. Nudle zalejte horúcou polievkou a dbajte na to, aby v každej miske bolo rovnaké množstvo vývaru a zeleniny.
  7. Každú misku doplňte nakrájanou zelenou cibuľkou, rozpoleným vareným vajíčkom (ak používate), sezamovámi semiankami a plátkami nori. Podávajte horúce.

Poznámka: Tento recept môžete upraviť pridaním alebo nahradením prísad podľa svojich chuťových preferencií. Môžete napríklad použiť inú zeleninu, napríklad špenát, mrkvu alebo snehový hrášok. Môžete tiež pridať krevety, kuracie alebo hovädzie mäso pre ďalšie bielkoviny.

Po fantastickej ázijskej polievke pokračujte famóznym ázijským hlavným jedlom, ktorým nie je nič iné, ako domáce sushi a jeho alternatíva pre vegánov: vegánske sushi. Maki sushi je tiež veľmi chutnou variantou.

Soba – recept

Jednou z ázijských polievok s cestovinami je aj soba, čo sú tenké pohánkové rezance často podávané v studenom vývare s omáčkou. Pohánku či pohánkové vločky viete mimochodom použiť ako zdravšiu alternatívnu za klasickú surovinu aj do rôznych iných jedál, ako napríklad do pohánkového rizota.

Soba sú tenké pohánkové rezance často podávané v studenom vývare s omáčkou

Ingrediencie na Soba

  • 230 g sušených rezancov soba
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica mirinu (japonské sladké ryžové víno)
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • 1 šálka uhoriek nakrájaných na tenké plátky
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • 1 šálka na tenké plátky nakrájanej červenej papriky
  • 1/2 šálky nakrájanej šalotky
  • 1/4 šálky nasekaného koriandra
  • Sezamové semienka na ozdobu

Postup na Soba

  1. Uvarte soba rezance podľa návodu na obale, sceďte ich a opláchnite pod studenou vodou.
  2. V malej miske rozmiešajte ryžový ocot, sójovú omáčku, mirin, med, sezamový olej, rastlinný olej, cesnak a zázvor.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte uvarené a vychladnuté soba rezance, nakrájané uhorky, postrúhanú mrkvu a nakrájanú červenú papriku.
  4. Zmes soba rezancov zalejte dresingom a premiešajte.
  5. Navrch pridajte nasekanú šalotku, koriander a sezamové semienka.
  6. Pred podávaním nechajte chladiť v chladničke aspoň 30 minút.

Poznámka: Tento recept môžete upraviť pridaním alebo nahradením prísad podľa svojich chuťových preferencií. Môžete napríklad pridať grilované kuracie mäso, krevety alebo tofu, aby ste získali ďalšie bielkoviny. Môžete tiež pridať nakrájané avokádo alebo edamame pre extra chuť a výživovú hodnotu.

Zaujímavosti k ázijskej polievke

Ázijská polievka s cestovinami je zaujímavým jedlom, ktoré spája prvky ázijskej aj západnej kuchyne.

  • Pôvod: Tento pokrm pravdepodobne pochádza z Japonska, kde je známy ako polievka s cestovinami „Wafu“. Pojem „Wafu“ označuje štýl japonskej kuchyne, ktorý zahŕňa západné prísady a techniky.
  • Druhy cestovín: V ázijskej polievke sa môžu použiť rôzne druhy cestovín, vrátane udon, soba, ramen alebo dokonca špagiet. Typ použitých cestovín môže ovplyvniť štruktúru a chuť polievky.
  • Vývar: Vývar používaný v ázijskej polievke s cestovinami je zvyčajne slaný vývar bohatý na umami, ktorý sa pripravuje zo zložiek, ako je miso, sójová omáčka, daši (japonský vývar z morských rias a vločiek bonito) alebo kurací či hovädzí vývar.
  • Prílohy: Ázijskú polievku s cestovinami možno doplniť rôznymi prísadami vrátane plátkov mäsa (napr. bravčového, kuracieho alebo hovädzieho), morských plodov (napr. kreviet alebo mušlí), tofu, húb, zeleniny a vajec.
  • Varianty: V závislosti od regiónu a použitých ingrediencií existuje mnoho variácií ázijskej polievky s cestovinami. Napríklad v japonskej polievke s cestovinami wafu sa na dochutenie môže používať sójová omáčka a mirin, zatiaľ čo v kórejskej polievke jjamppong sa môže používať pikantný vývar z morských plodov a husté, žuvateľné rezance.

Ázijská polievka s cestovinami je chutné jedlo, ktoré spája to najlepšie z ázijskej aj západnej kuchyne. Je to skvelý spôsob, ako vyskúšať niečo nové a experimentovať s rôznymi chuťami a textúrami. Ak vás nadchli ázijské chute, skúste si tiež pripraviť krémové hlivové rizoto alebo sladko-pikantné kuracie po sečuánsky.

Kategorie:

Polievky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang