Makovo smotanová nepečená torta – recept

Potrebné prísady:

Korpus:

  • 200g mletých sušienok alebo piškót,
  • 50g nasekaných pražených lieskových orieškov.

Krém:

  • 1l mlieka,
  • 7 PL práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 30g želatíny (plátková),
  • 500 ml smotany na šľahanie.

Maková plnka:

  • 200g mletého maku,
  • 1dl vody,
  • 1 PL medu,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 3 PL cukru,
  • 100g horkej čokolády.

Postup prípravy:

Krém: Želatínu namočíme do 1dl vody a necháme napučať. Do mlieka dáme vanilkový aj práškový cukor a uvaríme. Želatínu rozpustíme na miernom ohni, pridáme 6-7 PL vriaceho mlieka a varíme, kým sa hmota úplne nespojí.

Následne pridáme zvyšné mlieko. Hmotu necháme vychladnúť a odložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny. Smotanu vyšľaháme a zľahka primiešame vychladenú hmotu z chladničky tak, aby vznikol hladký krém.

Korpus: Pomleté sušienky a oriešky zmiešame. Pridáme 6 PL krému a vymiesime. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, na ktorý nanesieme sušienkovú hmotu.

Maková plnka: Vodu, med a vanilkový cukor dáme variť a miešame, kým nevznikne hustá hmota. Odstavíme, pridáme zomletý mak, polovicu základného krému a poriadne vymiešame. Túto plnku rozotrieme na korpus zo sušienok.

Zostávajúci krém rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu navrstvíme na makovú plnku a do druhej prišľaháme rozpustenú čokoládu. Nalejeme ju na biely krém. Tortu dáme na noc stuhnúť do chladničky.

Publikované
Kategorizované ako Recepty