Zdravý koláč – recept

Budeme potrebovať:

  • 250 g jemnej celozrnnej múky,
  • 250 g mäkkého tvarohu,
  • 150 g masla,
  • 50 g medu,
  • 1 žĺtok,
  • štipka soli, 
  • 1/2 prášku do pečiva

Musli vrstva:

  • 100 g hrozienok,
  • 150 g ovsených vločiek,
  • 502 g slnečnicových semienok,
  • 30 g sezamových semienok,
  • 100 g pokrájaných orechov alebo mandlí,
  • 100 g medu,
  • 2 lyžice oleja,
  • 50 ml smotany,
  • 3-4 sypké jablká,
  • mletá škorica

Postup:

Z múky zmiešanej s práškom do pečiva, tvarohu, zmäknutého masla, tekutého medu, žĺtka a soli vypracujeme vláčne cesto a odložíme ho odpočinúť do chladu. 

Hrozienka sparíme horúcou vodou a necháme napučať. Na teflonovej pánvici zmiešame ovsené vločky, semienka, pridáme olej, med a zalejeme smotanou a za stáleho miešania mierne opražíme.

Cesto vyvaľkáme a prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Poukladáme ošúpané, jadier zbavené a na kocky pokrájané jablká, posypeme škoricou, scedenými hrozienkami a posypeme ovsenou zmesou.

Vložíme do predhriatej rúry a upečieme. Vychladnutý koláč pokrájame na štvorčeky, ktoré môžeme ešte ozdobiť ušľahanou smotanou.