Hlavné jedláRecepty

Recept na najšťavnatejšie kurča

Vďaka špeciálnemu nálevu získate najšťavnatejšie pečené kurča, aké ste kedy v živote mali! Nálev dodá mäsu chuť a vlhkosť a zároveň ich zjemní.

Ingrediencie

Na nálev:

  • 2 litre vody
  • 1/3 šálky soli
  • 2 citróny, rozkrojené na štvrtiny
  • 10 vetvičiek petržlenu, čerstvého
  • 7 vetvičiek tymianu
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 5 bobkových listov, čerstvých
  • 1⁄4 šálky medu
  • 6 roztlačených strúčikov cesnaku
  • 1 polievková lyžica čierneho korenia

Na kurča:

  • 1,5-2 kg kurčaťa, celé
  • 3 lyžice masla, rozpustené
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Do veľkého hrnca nalejte približne 1/3 vody a zvyšné prísady na slaný nálev. Priveďte do varu a varte 1 minútu, miešajte, aby sa soľ rozpustila.
  2. Odstavte z ohňa a prilejte zvyšnú vodu. Pred použitím nechajte úplne vychladnúť. Nedávajte kurča dovnútra pred úplným vychladnutím.
  3. Otočte kurča hore nohami (aby stehná a prsia boli na spodnej strane). Ponorte kurča do slaného nálevu, prikryte a nechajte v chladničke 12-24 hodín. Nebojte sa, ak spodná strana kurčaťa nezostane pod vodou – dôležitá je strana s prsami.
  4. Vyberte kurča z nálevu a osušte ho. Pokvapkajte/potrite väčšinou masla po celej ploche vrátane spodnej strany (maslo pri kontakte stuhne).
  5. Posypeme korením a štipkou soli. Odstavte na 20 minút.
  6. Predhrejte teplovzdušnú rúru na 220 °C.
  7. Znížte teplotu rúry na 180 °C a potom pečte kurča 50 minút až 1 hodinu.
  8. Po 45 minútach ho skontrolujte, ak nie je rovnomerne prepečené, pekáč otočte a vrch potrite zvyšným rozpusteným maslom.
  9. Vyberte kurča z pekáča, voľne ho prikryte fóliou a nechajte ho 10 až 15 minút odpočívať.
  10. Kura je také šťavnaté, že potrebuje len malé pokvapkanie šťavou z panvice.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang