Nakladané enciány – recept

Postup je jednoduchý. Pripravíme si zmes čierneho korenia, bieleho korenia, pretlačeného cesnaku, provensálskeho korenia a oleja. V tejto zmesti obalíme enciány, ktoré sme rozpolili na dve časti.

Enciány nakladáme do veľkej sklenenej fľaše, pričom ich striedame s vrstvami nakrájanej cibule, olivami a feferónkami. Koreniny pridávame podľa chuti, ale upozorňujem, že encián dokáže dobre vstrebať arómu a chuť korenín, preto ich nie je potrebné použiť vo veľkom množstve.

Celý „náklad“ zalejeme slnečnicovým olejom tak, aby boli prikryté všetky enciány. Nádobu dobre uzatvoríme a uložime na tmavé a chladnejšie miesto.

Mali by tam vydržať prinajmenšom týždeň, ale podľa našich skúseností sa prvé ochutnávky osvedčili už aj po troch dňoch. Ak máme chuť naložiť ďalšiu dávku enciánov, môžeme použiť aj ten istý olej.