Recepty

Nórsky hnedý syr s moruškami – recept

Suroviny kreatívne skombinované bez toho, aby stratili svoju škandinávsku identitu: typická nórska špecialita v podobe hnedého syra a svietiaco-oranžových morušiek sa v tomto jedle spájajú do prekvapujúceho spojenia s aromatickým plesnivým syrom, sladkými malinami, voňajúcim tymianom a silnou mätou. Puristické a brilantné – ako škandinávsky dizajn.

Prísady

  • 150 g hnedého syra
  • 200 ml smotany
  • 200 g plodov ostružiny moruškovej
  • 20 ml sirupu z ostružiny moruškovej
  • 50 g plesnivého syra roquefort
  • maliny
  • 20 ml jablkovej šťavy
  • hrsť sušených kvetov nevädze poľnej
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • špičky tymianu
  • štipka soli

Postup

Najskôr pripravíme penu, ktorá tvorí podklad pre hnedý syr: trocha jablkovej šťavy zmiešame so smotanou na šľahanie, vyšľaháme krémovú hmotu. Do stredu taniera pridáme zhotovenú penu, na ktorú následne umiestnime kus hnedého syra. Syr štedro posypeme žltými moruškami. Odšťavíme maliny a šťavou polejeme morušky.

Ochutíme štipkou soli, sušenými kvetmi nevädze a hnedým cukrom. Na záver polejeme ešte trochou moruškového sirupu a ozdobíme čerstvou mätou. Následne jedlo posypeme kúskami plesnivého syra zmiešanými s trochou smotany a tymianom.

Rozdielne chuťové komponenty z hnedého a plesnivého syra, sladkých malín a horko-kyselkavých morušiek v kombinácii so sviežou mätou vytvárajú lahodné jedlo, ktoré je atraktívne nielen chuťovo, ale i vizuálne a aromaticky.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang