Dezerty

Orechové košíčky – recept

Orechové košíčky patria medzi tradičné domáce dezerty, ktoré si získali obľubu svojou jemnou štruktúrou a lahodnou plnkou. Krehké košíčky z maslového cesta sa plnia orechovou náplňou, ktorá počas pečenia získa bohatú vôňu a jemne karamelovú chuť. Tento recept je ideálny na sviatočné chvíle, rodinné oslavy či ako milú pozornosť pre hostí.


Obsah článku


Cesto je pri orechových košíčkoch rovnako dôležité ako náplň. Inými slovami, stoja za tú námahu navyše. Ak však niekto nemá čas alebo chuť na prípravu cesta, môže si kúpiť hotové košíčky v obchode alebo v miestnej pekárni. Plnka do košíčkov sa už potom pripraví podľa chuti.

Recept na orechové košíčky

Jednoduché orechové košíčky s náplňou z mletých orechov sú lahôdka. Vďaka použitiu smetolu sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu a pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečnu bielkovinu.

Suroviny na orechové košíčky

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 37 dkg smetolu
  • troška prášku do pečiva
  • 15 dkg práškového cukru
  • 4 žĺtky

Plnka:

  • 15 dkg smetolu
  • 10 dkg práškového cukru
  • 4 žĺtky
  • 12 dkg orechov mletých
  • sneh z bielkov

Postup na orechové košíčky

  1. Z múky, smetolu, prášku do pečiva, cukru a žĺtkov sa vypracuje hladké cesto.
  2. Cesto sa rozvaľká a vykrajujú sa kolieska, ktoré sa vložia do formičiek na košíčky.
  3. Plnka sa pripraví vymiešaním smetolu s cukrom, postupným vmiešaním žĺtkov, mletých orechov a nakoniec aj tuhého snehu z bielkov.
  4. Košíčky sa naplnia orechovou plnkou.
  5. Pečú sa pri strednej teplote dozlatista.
Orechové košíčky ozdobia každý slávnostný stôl.

Orechové košíčky s pomarančovou kôrou – recept

Krehké košíčky z maslového cesta naplnené voňavou krémovou plnkou, ktorá je ozvláštnená pomarančovou kôrou.

Ingrediencie na orechové košíčky s pomarančovou kôrou

Cesto:

  • 1 a ¾ šálky múky
  • 3 lyžice cukru
  • ⅛ lyžičky soli
  • 8 lyžíc studeného masla nakrájaného na kúsky
  • 1 vajce
  • 1 lyžica mlieka vyšľahaného s 1 vajcom vyššie
  • 1 vajce rozšľahané s 1 lyžicou vody (na potretie)

Plnka:

  • 1 šálka cukru
  • ½ šálky polotučného mlieka
  • ½ šálky smotany
  • 250 g vlašských orechov nasekaných nahrubo
  • ½ lyžičky vanilky
  • 1 lyžička pomarančovej kôry

Postup na orechové košíčky s pomarančovou kôrou

  1. Predhriať rúru na 190 °C.
  2. Na prípravu cesta vložiť múku, cukor a soľ do kuchynského robota a niekoľkokrát premixovať. Pridať maslo a niekoľkokrát premixovať. Priliať zmes vajec a mlieka a premixovať, kým sa zmes nespojí.
  3. Vyklopiť na pomúčenú dosku a vytvarovať valec. Nakrájať ho na 6 rovnakých kúskov. Každý kus rozvaľkať tak, aby sa zmestil do tartaletkovej formy. Na vrch každej tartaletky položiť papier na pečenie a prikryť koláčovým závažím. Vložiť do mrazničky na 45 minút.
  4. Piecť približne 10 minút. Vybrať z rúry a rýchlo odstrániť koláčové závažie a papier. Ešte horúce potrieť zo všetkých strán vajíčkom.
  5. Kým je cesto v mrazničke, pripraviť náplň. V hrnci zohriať smotanu, polotučné mlieko a cukor na miernom ohni, kým nezačnú vrieť. Odstaviť z ohňa a vmiešať vlašské orechy, vanilku a pomarančovú kôru.
  6. Naplniť jednotlivé tartaletky a potom piecť v rúre na mriežke 20-25 minút alebo kým náplň nezatuhne.
  7. Vyberať z rúry a položiť na chladiacu mriežku.

TIP: Odporúča sa vyskúšať aj orechové košíčky s rumom, ktorý im dodá príjemnú špecifickú arómu.

Košíčky sa môžu naplniť obľúbeným orechovým maslom.

Zaujímavosť o vlašských orechoch

Vlašské orechy údajne pochádzajú z Perzie (dnešný Irán), kde sa objavili približne pred 7 000 rokmi a považujú sa za jednu z najstarších potravín.

Rimania milovali vlašské orechy a nazývali ich Juglans regia, čo zhruba znamená Jupiterov kráľovský žaluď.

S vlašskými orechmi sa obchodovalo na Hodvábnej ceste, slávnej obchodnej ceste medzi Áziou a Blízkym východom.

Vlašské orechy sú veľmi zdravé, sú bohaté na omega 3 a tiež na vitamín E. Zaraďte ich preto do vašich obľúbených receptov nielen na dezerty.

Recept na košíčky s orieškovou nátierkou

Tieto čokoládovo-orieškové košíčky sa pripravia rýchlo a jednoducho. Možné je tiež zapojte deti do prípravy tohto pohostenia.

Ingrediencie na košíčky s orieškovou nátierkou

  • 1 plát mrazeného lineckého cesta, čiastočne rozmrazený
  • 1/3 šálky orechovej nátierky alebo arašidového masla
  • 100 g horkej čokolády na pečenie
  • 100 g roztopenej bielej čokolády

Postup na košíčky s orieškovou nátierkou

  1. Pomocou 6,5 až 7 cm vykrajovátka vykrojiť z plátu cesta 12 koliesok a vtlačiť ich do nepriľnavej formy s okrúhlym dnom. Dobre popichať vidličkou.
  2. Piecť v predhriatej rúre pri 190 °C asi 6-8 minút, kým nie sú upečené a zlatisté. Nechať 5 minút odstáť na panvici a potom vybrať na mriežku. Nechať vychladnúť.
  3. Na dno každého koláča dať lyžičku orechovej nátierky.
  4. 2/3 horkej čokolády roztopiť v miske nad vriacou vodou. Odstaviť z ohňa a zvyšnú horkú čokoládu rozmiešať do hladka. Nechať mierne vychladnúť. Postup zopakovať s bielou čokoládou.
  5. Na 6 košíčkov rovnomerne naniesť tmavú čokoládu a rozotrieť ju tak, aby pokryla náplň. Opakovať s bielou čokoládou a zvyšnými košíčkami.
  6. Čokoládu nechať stuhnúť pri izbovej teplote. Uchovávať vo vzduchotesnej nádobe, kým nebude opäť potrebná.

TIP: Ak si chce niekto pripraviť domáce linecké cesto, môže vyskúšať recept na linecké kolieska.

Košíčky plné rôznymi orechmi pre všetkých milovníkov chrumkania.

Košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov – recept

Tieto košíčky sú maslovým pečivom plneným sladkým orechovým stredom z pekanových, makadamových a vlašských orechov. Sen všetkých milovníkov orechov.

Ingrediencie na košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov

Cesto:

  • 1 a 1/4 šálky (185 g) hladkej múky
  • 1/3 šálky (55 g) práškového cukru
  • 1/4 šálky (30 g) mletých mandlí
  • 125 g studeného masla nasekaného nahrubo
  • 1 žĺtok

Plnka:

  • 1/3 šálky (50 g) pražených makadamových orechov
  • 1/3 šálky (35 g) pražených pekanových orechov
  • 1/3 šálky (35 g) pražených vlašských orechov
  • 2 lyžice svetlého hnedého cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 40 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 3/4 šálky (180 ml) čistého javorového sirupu

Postup na košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov

  1. Múku, cukor a mleté mandle spracovať s maslom, kým sa nespoja. Pridať žĺtok a spracovať, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto vymiesiť na pomúčenej ploche do hladka, prikryť fóliou a dať do chladničky na 30 minút.
  2. Vymastiť štyri okrúhle 10 cm formy. Cesto rozdeliť na štyri časti. Každú časť rozvaľkať medzi listami papiera na pečenie, aby bola dostatočne veľká na vyloženie foriem. Vložiť cesto do foriem, pritlačiť ho na dno a boky a orezať okraj. Prikryť a dať na 1 hodinu do chladničky.
  3. Predhriať rúru na 200 °C (180 °C s ventilátorom).
  4. Košíčky položiť na plech, každý korpus vyložiť papierom na pečenie, naplniť sušenými fazuľami alebo ryžou. Piecť 10 minút. Odstrániť papier a fazuľu, piecť asi 7 minút alebo kým ľahko nezhnedne. Nechať vychladnúť.
  5. Znížiť teplotu rúry na 180 °C (160 °C s ventilátorom).
  6. Pripraviť náplň. Zmiešať prísady v stredne veľkej miske. Lyžicou ju vložiť do korpusov.
  7. Koláčiky piecť asi 25 minút. Nechať vychladnúť.
Orechové košíčky obohatené brusnicami a pomarančom.

Pomarančovo-brusnicové orechové košíčky – recept

Tieto šťavnaté orechové košíčky sú vďaka aromatickej pomarančovej kôre a brusniciam ideálne na Vianoce, rodinu či návštevu však potešia pri akejkoľvek príležitosti.

Ingrediencie na pomarančovo-brusnicové orechové košíčky

Cesto:

  • 1/2 šálky zmäknutého masla
  • 1 šálka cukru
  • 1 veľké vajce, izbová teplota
  • 4 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1/4 šálky pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice mlieka
  • 3 šálky hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli

Plnka:

  • 1 plechovka (400 g) brusnicovej omáčky – alebo si pripraviť domácu
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov
  • 100 g bielej čokolády, rozpustenej

Postup na pomarančovo-brusnicové orechové košíčky

  1. Vo veľkej mise vymiešať maslo a cukor do svetlej a nadýchanej peny, 5-7 minút. Vmiešať vajce, kým sa suroviny nespoja. Vmiešať pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu a mlieko.
  2. V inej miske vyšľahať múku, prášok do pečiva a soľ, postupne ich vmiešať do krémovej zmesi.
  3. Cesto rozdeliť na 3 časti. Na ľahko pomúčenej ploche vytvarovať z každého z nich 10 cm dlhý valček. Pevne ho zabaliť a nechať v chladničke cez noc alebo kým nie je tuhý.
  4. Na náplň v malom hrnci zmiešať brusnicovú omáčku, cukor a pomarančovú šťavu. Za stáleho miešania priviesť do varu, variť a miešať 2 minúty. Odstaviť z ohňa, nechať úplne vychladnúť. Vmiešať vlašské orechy.
  5. Predhriať rúru na 190 °C. Rozbaliť každú časť cesta a nakrájať ju priečne na 16 plátkov. Vtlačiť ich na dno a po stenách vymastených košíčkov. Každý naplniť 2 lyžičkami brusnicovej zmesi.
  6. Piecť 8-10 minút alebo kým okraje nie sú svetlo zlatisté. Nechať vychladnúť v košíčkoch 10 minút. Vybrať na mriežky, aby úplne vychladli. Pokvapkať rozpustenou bielou čokoládou, nechať odstáť, kým nestuhne.

Spojenie orechov a brusníc je aj v obľúbenom recepte na cantuccini.

Košíčky sa môžu naplniť rôznymi plnkami.

Plnka do košíčkov

Už je jasné, ako pripraviť chutné cesto, teraz si ešte treba ozrejmiť, ako pripraviť rôzne plnky do košíčkov. Nemusia byť len orechové. Tu je niekoľko tipov, čím sa dajú košíčky naplniť:

  • mascarpone s ovocím
  • čokoládová ganache
  • citrónový tvaroh
  • vanilkový krém či puding
  • jahody so sirupom

Možnosti pri príprave nielen orechových košíčkov sú takmer nekonečné. Následne sa dajú vychutnať napríklad pri čítaní fruugo sk recenzie. Príjemnú zábavu a dobrú chuť.

Kategorie:

Dezerty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang