Tento marocký nápoj spája naložené citrusové plody, silnú mätu, sladký dulový sirup a štipku soli, čím vytvára osviežujúcu sladko-kyslú kreáciu, ktorá pošteklí chuťové bunky dotykom exotickej diaľavy.
Prísady:
- 1 limu shirin (sladký citrón)
- 1 limetka – 1 citrón
- 1 grapefruit
- 1 červený pomaranč
- 3 kumquaty
- 3 limequaty
- arganový olej
- morská soľ
- 20 ml dulového sirupu
- 20 ml mätovej šťavy
- sušený kumquat
- sušená kôra z pomela
- 1 zväzok mäty
- minerálna voda
- Tip: Podľa možnosti používať chemicky neošetrené plody.
Postup:
Samotná príprava nápoja vyžaduje istú predprípravu: Na začiatku poriadne umyjeme plody. Na hornej strane každého plodu vyryjeme kríž. Takto ich naložíme na tri dni do sklenenej nádoby s vodou. Vodu vymeníme každý deň – plody naberú veľa tekutiny. Po troch dňoch ich odšťavíme a odložíme šťavu. Naloženie: Do narezaného kríža na hornej strane plodov vsypeme morskú soľ.
Do zaváraninovej nádoby vlejeme ovocnú šťavu, jednu polievkovú lyžicu morskej soli, 15 ml arganového oleja a pridáme i plody, ktoré by mali byť kompletne ponorené do šťavy. Zaváraninovú nádobu pevne uzavrieme. Intenzita arganového oleja rastie priamoúmerne s dobou naloženia – preto je potrebné na začiatku dávať pozor a zvoliť kratšiu dobu naloženia.
Plody možno nechať v šťave max. 3 týždne. Vtedy dostanú intenzívnejšiu kyselkavo-sviežu arómu, ktorá je navyše jemne podčiarknutá morskou soľou a orieškovým arganovým olejom.
Samotná príprava:
Na prípravu nápoja rozštvrtíme pár naložených plodov, ktoré vložíme do veľkého džbána. Pridáme dulový sirup, mätovú šťavu, čerstvú mätu a minerálnu vodu. Jednotlivé množstvá surovín možno variovať podľa vlastnej chuti. Dochutenie pár kryštálikmi soli, sušenou kôrou z pomela a kumquata dodá nápoju intenzívnejší pocit morského vánku.