Ak hľadáte recept na dobré raňajky, ktoré uspokoja vašu chuť na sladké, tento vegánsky brownies a zároveň pečená ovsená kaša je na to ako stvorená. Ak máte doma banány nazvyš, vyskúšajte na raňajky banánové lievance.
Suroviny
- 2 veľmi zrelé banány
- 2 šálky ovsených vločiek
- 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžica chia semienok
- 1 lyžica espressa v prášku (voliteľné)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 šálky nesladeného mandľového mlieka
- 1/4 šálky krémového arašidového masla
- 1/4 šálky čistého javorového sirupu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálky vegánskej polosladkej alebo horkej čokolády
- vločková morská soľ (nepovinné)
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Formu na pečenie s rozmermi 20 x 20 cm vymažte olejom.
- Banány roztlačte vidličkou vo veľkej miske.
- Zmiešajte ovsené vločky, kakaový prášok, chia semienka, espresso prášok, prášok do pečiva a soľ a zmes premiešajte gumovou stierkou.
- K suchej zmesi pridajte roztlačené banány a primiešajte mandľové mlieko, arašidové maslo, javorový sirup a vanilku. Všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Vmiešajte polovicu nasekanej čokolády.
- Zmes rovnomerne rozotrite do pripravenej formy a posypte zvyšnou čokoládou.
- Pečte, kým sa ovsená kaša nenafúkne, nezostane tuhá a okraje sa nezačnú odlepovať od formy, 30 až 35 minút.
- Brownies nechajte 10 minút vychladnúť. Podľa chuti posypte vločkovou morskou soľou a podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.
TIP: Teplá pečená kaša bude veľmi krémová. Keď vychladne, bude pevnejšia a bude sa dať krájať. Ako si ju vychutnáte, je len na vás.