PolievkyRecepty

Recept na paradajkovú polievku

Recept na lahodnú paradajkovú polievku. Pridajte plátok slaniny, ktorý jej dodá dymový nádych.

Ingrediencie

  • 60 g nesoleného masla
  • 1 plátok slaniny, jemne nakrájaný
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 nakrájaná mrkva
  • 1 nakrájaná stonka zeleru
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 45 g hladkej múky
  • 1 liter kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • 2 plechovky (400g) olúpaných paradajok celých
  • 3 vetvičky petržlenu
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 240 ml smotany na varenie
  • 1 a 3/4 lyžičky soli
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na polievku zohrejte maslo na stredne vysokej teplote. Pridajte slaninu a za stáleho miešania varte, kým nie je chrumkavá a väčšina tuku sa nevyškvarí, približne jednu minútu. Slaninu preložte na tanier a odložte bokom.
  2. Znížte na strednú teplotu, pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a za občasného miešania varte zakryté, kým nezmäknú a nezačnú voniať, približne 8 minút.
  3. Primiešajte múku a za stáleho miešania varte tri minúty. Prilejte vývar a pomocou prstou roztlačte paradajky a pridajte ich k zmesi. Za stáleho miešania priveďte do varu.
  4. Vetvičky petržlenu, tymián a bobkový list zviažte kúskom potravinástkeho špagátu a pridajte do hrnca. Znížte teplotu a varte 20 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  5. Vyberte zväzok byliniek a zmes polievky presuňte do mixéra alebo ponorným mixérom rozmixujte na hladké pyré. Pyré vráťte do hrnca a znovu zohrejte na miernom ohni.
  6. Podľa chuti primiešajte smotanu, soľ a korenie. Naservírujte polievku do teplých polievkových misiek a ihneď podávajte.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang