Pečená fašírka – recept

Suroviny

  • 600 g pomletého bravčového mäsa
  • 2 staršie rožky
  • 2 dcl mlieka
  • 2 vajcia
  • čierne mleté korenie
  • majoránka
  • soľ
  • 3 strúčiky cesnaku
  • strúhanka
  • 1 veľká mrkva
  • kyslé uhorky
  • 1 kyslá smotana
  • olej.

Postup

Rožky nakrájame a namočíme do mlieka. Necháme poriadne nasiaknuť. Mäso dáme do misky. Primiešame nasiaknuté rožky. Ďalej pridáme prelisovaný cesnak, vajcia, ochutíme soľou, korením a majoránkou podľa toho, ako má každý rád.

Primiešame asi 3 lyžice strúhanky. Vypracujeme lyžicou alebo rukou tuhú hmotu. Ak je hmota príliš riedka, pridávame po lyžiciach strúhanku. Mrkvu predvaríme vo vode asi 10 minút. Plech vymastíme olejom.

Dáme naň polovicu hmoty a pritom ju tvarujeme asi do výslednej šírky fašírky. Do stredu po celej dĺžke rozmiestnime plátky kyslých uhoriek a potom plátky predvarenej mrkvy.

Zakryjeme druhou polovicou hmoty. Môžeme trochu podliať olejom a dáme piecť do rúry na 200°C asi 45 minút. Potom fašírku odkryjeme a polejeme smotanou. Necháme dopiecť asi 10 minút.