Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na pečené Brie s brusnicovo-slaninovou posýpkou a pekanovými orechmi

Tento jednoduchý dip z taveného syra sa páči celému zástupu ľudí, takže si možno budete chcieť recept zdvojnásobiť, aby ste mali pripravenú zálohu. Sušené ovocie môžete ľubovoľne obmieňať – dobre sa hodia čerešne, hrozienka, datle a figy.

Ingrediencie

  • 4 prúžky slaniny
  • 2 lyžice kandizovaných pekanových alebo vlašských orechov, jemne nasekaných
  • 2 lyžice sušených brusníc, jemne nasekaných
  • 6 sušených marhúľ, jemne nasekaných
  • 1 lyžica čerstvých listov rozmarínu, jemne nasekaných
  • 2 lyžičky červeného vínneho octu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 guľatý kus kvalitného syra Brie
  • nakrájaná bageta, sušienky
  • plátky jabĺk a/alebo hrušiek na servírovanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 160 °C.
  2. Slaninu položte na veľkú panvicu a na strednom ohni ju opekajte do zlatista a chrumkava, 4 až 5 minút z každej strany.
  3. Slaninu osušte na papierových utierkach, nechajte vychladnúť a potom ju nadrobno nakrájajte.
  4. V malej miske zmiešajte slaninu, pekanové orechy, brusnice, marhule, rozmarín, ocot, štipku soli a korenia.
  5. Brie vyberte z obalu. Odrežte vrchnú kôru z okrúhleho Brie, pričom na okrajoch nechajte 1/4 cm okraj (použite ostrý nôž a postupujte zhora pod miernym uhlom). Odstránenú kôru vyhoďte.
  6. Brie vložte do malej zapekacej misky.
  7. Navrch dajte časť brusnicovo-pekaňovo-slaninovej omrvinky a zvyšok rozsypte okolo Brie.
  8. Misku prikryte fóliou a pečte, kým syr nie je teplý a lepkavý, 30 až 35 minút.
  9. Podávajte s chlebom, krekrami a plátkami jabĺk a/alebo hrušiek na namáčanie.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang