Hlavné jedláRecepty

Recept na pečené kurča s omáčkou

Klasický recept na pečené kurča by mal mať v repertoári každý. Pripravte si toto v rúre pečené kurča s omáčkou na sýty nedeľný obed.

Suroviny

Na kurča

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 kurča z voľného chovu (približne 1,5 kg)
  • 1 citrón
  • malý zväzok tymiánu (nepovinné)
  • 25 g zmäknutého masla

Na omáčku

  • 1 lyžica hladkej múky
  • 250 ml kuracieho vývaru

Postup

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Na dno pekáča, do ktorého sa zmestí celé 1,5 kg kurča, rozsypte 1 nahrubo nakrájanú cibuľu a 2 nahrubo nakrájané mrkvy.
  3. Dutinu kurčaťa bohato osoľte a okoreňte, potom do nej vložíme 2 polovice citróna a malý zväzok tymiánu.
  4. Uložte kurča na zeleninu, prsia a stehná po celej ploche potrite 25 g zmäknutého masla a zvonku ho osoľte a okoreňte.
  5. Vložte kurča do rúry a nechajte ho nerušene piecť 1 hodinu a 20 minút – získate tak dokonale upečené kurča. Na kontrolu prepichnite stehno špajdľou.
  6. Opatrne vytiahnite plech z rúry a pomocou klieští preložte kurča na tanier alebo dosku, aby odpočívalo 15-20 minút. Šťavu z kurčaťa nechajte vytiecť do pekáča.
  7. Kým kurča odpočíva, pripravte omáčku.
  8. Plech na pečenie postavte na mierny plameň, potom doň vmiešajte 1 lyžicu múky a pražte, kým nevznikne svetlohnedá piesčitá hmota.
  9. Postupne prilievajte 250 ml kuracieho vývaru a stále miešajte, kým nezhustnete omáčku.
  10. Varte 2 minúty, miešajte drevenou lyžicou a z plechu zoškrabujte všetky lepkavé kúsky.
  11. Omáčku preceďte do malého hrnca, potom ju povarte a dochuťte podľa chuti.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang