Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 8 – 10 väčších zemiakov
- 6 šalotiek
- čerstvý rozmarín
- 1,5 dl červeného vína
- soľ a čierne korenie
- hnedý cukor
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky alebo mesiačiky a dáme variť do osolenej vody.
Kým sa nám zemiaky uvaria zohrejeme si na panvici olej a opražíme si šalotky rozkrojené na štvrtky a natrhané „ihličky“ rozmarínu. Pridáme trošku hnedého cukru, soli a korenia.
Keď už máme šalotky s rozmarínom zľahka opečené, podlievame ich postupne červeným vínkom, ktoré sa postupne odparí.
Na záver pridáme uvarené zemiaky ktoré necháme do zlatova a chrumkava upiecť. Dochutíme soľou.
Opekané zemiaky „La Provance“ sa výborne hodia ku grilovanej zelenine alebo rybe. Vynikajúce sú aj ako hlavné jedlo, kedy ich môžeme podávať so šalátom a pohárom dobrého vínka.