Recepty

Pesto z tekvicových semiačok a tekvicového oleja

Tekvicový olej je vynikajúci sám o sebe. Dávame si ho do šalátov, ráno si ním polievame omeletu a úžasný je iba tak s čerstvým kúskom chlebíka, ktorý si doň namáčame. Jedného dňa sme na potulkách potravinami v regáli objavili tekvicové pesto, práve z tekvicového oleja a semiačok. Všetky ingrediencie neboli vypísané, ale veď načo nám sú. Reku, skúsime si spraviť vlastné. Čo na tom môže byť ťažké.

Recept na cca 200 ml pesta:

Čas prípravy: 15 minút

  • 100 g tekvicových semiačok
  • 2 veľké krste bazalkových lístkov alebo lístkov z petržlenovej vňate (cca 30 g)
  • 40 g tvrdého syra (napr. Dziugas)
  • 100 ml tekvicového oleja
  • 40-50 ml olivového oleja
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie

Tekvicové semiačka opražíme na suchej panvici približne dve minútky, pokiaľ nám nezačnú vyskakovať na panvici. Odložíme ich bokom a necháme vychladnúť.

Do stolového mixéra dáme naspodok 100 ml tekvicového oleja, lístky bazalky, 40 g nastrúhaného syra (stačí nahrubo), 1-2 strúčiky pretlačeného alebo nasekaného cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a samozrejme vychladnuté tekvicové semiačka. Začneme mixovať a postupne dolievame olivový olej. Môžeme ho pridať hneď na začiatku, ale radi ho prilievame takto nakoniec podľa požadovanej konzistencie pesta. Keď ho plánujeme použiť do placiek alebo na chlebíčky robíme ho hustejšie, naopak do cestovín redšie.

Miesto bazalkových lístkov často  používame aj lístky petržlenovej vňate.

A to je vlastne všetko. Čiže recept tipu, všetko do jedného mixéra a mixovať.

Pesto uskladňujeme v uzatvárateľnom pohári a aby nám dlhšie vydržalo, nalejeme naň ešte trošku tekvicového alebo olivového oleja. Takto vydrží aj dva týždne.

Pesto môžeme aj zamraziť ako kocky ľadu.

Prajeme Vám dobrú chuť a vyhrajte sa s použitím pesta. Cestoviny sa mu síce potešia, ale určite sa mu potešia aj ostatné potraviny v chladničke či špajzi.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang