Pomarančový cheesecake – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 125g mäkkého masla,
  • 80g trstinového cukru,
  • štipka soli,
  • 250g hladkej múky,
  • 1 vajce,
  • strúhaná kôra z 1 citróna,
  • 1PL citrónovej šťavy.

Krém:

  • 5 vajec,
  • 500g tvarohu,
  • 800ml kyslej smotany (tučnej),
  • 160g trstinového cukru,
  • 30g kukuričného škrobu,
  • 1 vanilkový cukor,
  • strúhaná kôra z 1 pomaranča,
  • strúhaná kôra z 1 citróna,
  • 100ml citrónovej šťavy.

Na obloženie:

  • 3ks pomarančov,
  • 2PL pomarančového likéru,
  • 1PL trstinového cukru.

Postup prípravy:

Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, cukor, štipku soli, vajce, citrónovú šťavu a strúhanú kôru z citróna. Vypracujeme cesto s konzistenciou strúhanky. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na pol hodinu na chladné miesto.

Vychladené cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s priemerom cca 38cm, vložíme do formy s priemerom 24 cm. Kraje cesta pritlačíme na steny formy a dno cesta popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 10 minút.

Plnka: V mise vymiešame žĺtky, tvaroh, kyslú smotanu, trstinový cukor a vanilkový cukor, kukuričný škrob, strúhanú pomarančovú kôru, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly zapracujeme do cesta.

Pripravenú zmes navrstvíme na cesto vo forme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 90 minút na 160°C. Po upečení rúru vypneme a koláč v nej necháme 3 hodiny chladnúť. Potom ho vyberieme a cez noc necháme odstáť na chladnom mieste.

Obloženie: Pomaranče očistíme a zbavíme šupy. Nakrájame na kolieska a vytekajúcu šťavu zachytíme do misky. K šťave pridáme likér a kolieska ovocia. Necháme 30 minút marinovať.

Koláč vyberieme z formy a na vrch poukladáme kolieska pomarančov. Marinádu s cukrom na ohni zredukujeme na sirupovú konzistenciu, s ktorou pokvapkáme kolieska pomarančov.

Publikované
Kategorizované ako Recepty