
Výborná tyčinka plná semiačok, či orechov je ideálnym snackom nielen pre rýchle občerstvenie na cesty, ale aj ako skvelá podpora a energická lahôdka pri cvičebnom fitness pláne, do pracovnej aktovky, na výlet alebo na akúkoľvek príležitosť.
Domáce proteínové tyčinky možno konzumovať napríklad ako občerstvenie pri keto diéte.
Recept na 12 – 14 tyčiniek
Čas prípravy: 22 minút (10 minút príprava, 12-15 minút pečenie)
Potrebujeme:
- 200 g sušených datlí alebo sliviek bez kôstky. Vynikajúca je už hotová datľová pasta
- 200 g semiačok (zmes sezamových, tekvicových a slnečnicových) alebo obľúbených nasekaných orechov
- 6 PL arašidového masla
- 6 PL medu
- 1 a 1/2 odmerky sušeného proteínu (cca 30 g). Pre tento recept sme použili Sunwarrior proteín
- štipku soli
Datle v miske vymixujeme do kašovitej lepivej hmoty, alebo si ich nakrájame na malé kúsky a spracujeme rukami. Semiačkovú zmes opražíme približne 2 minúty na suchej panvici, kým neprevoňajú kuchyňu. Semiačka pridáme do misky spolu s 6 PL arašidového masla, 6 PL medu, proteínovým práškom a štipkou soli.
Všetko spracujeme do kompaktnej masy, ktorú potom rozprestrieme na plech na pečenie v hrúbke približne 0,5 cm do tvaru obdĺžnika. Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov 12-15 minút, alebo pokiaľ okraje nechytia zlatistú farbu.
Po vychladnutí nakrájame na 6 tyčiniek.
Skladujeme v chlade v potravinovej nádobe alebo zaváraninovom pohári. Vydržia čerstvé aj dva týždňe. Možno aj viac, ale to sa nám ešte nepodarilo zistiť.
Tip na polomáčané tyčinky: vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, do ktorej do polovice namáčame tyčinky. Dáme stuhnúť do chladničky.
Značky: Bezlepkové (B), Ideálne pripraviť deň vopred (DV),vegánske (V)*
*s použitím vegánskej čokolády