Púpavu poznáme všetci. Ako malá som si z jej kvetov vila vence, ale poznáme aj jej liečivé účinky? Je to predsa púpava LEKÁRSKA. Všetky jej časti sú jedlé a liečivé. Stimuluje činnosť pankreasu, pečene, žlčníka a čriev, zlepšuje trávenie, čistí žalúdok a zvyšuje chuť do jedla. Bylinkári si ju chvália aj na reumatické ochorenia. Púpava tiež lieči akné, podporuje čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Poďme si ju teda naservírovať.
Na 1 porciu potrebujeme:
- 10 ks púpavových kvetov
- 2 domáce vajíčka
- štipka soli, korenie (podľa chuti)
- kokosový olej na vymastenie panvice
Postup:
Kvety púpavy najskôr prepláchneme vodou a necháme ich vysušiť nakuchynskej utierke. Prepláchnuté púpavové kvety si poukladáme na vymastenú panvicu, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, ktoré sme si dochutili soľou a korením, a na miernom ohni opečieme z oboch strán.
Takáto pekná slniečková omeleta nám vyčarila dnes úsmev!