Recepty

Quinoa placky s mandľovým dipom – recept

Pre všetkých vás, ktorí obľubujú placky rôznych druhov, foriem a chutí prinášame inšpiráciu na ďalší vynikajúci receptík. Tento krát s exoticky znejúcou prísadou „quinoa“. Za týmto názvom sa skrýva tradičné jedlo Inkov a vďaka kompletnej zásobe bielkovín so všetkými ôsmymi esenciálnymi aminokyselinami je mimoriadne vhodné do vegetariánskej kuchyne.

Na jej chuť a vysokú výživnosť sa môžu spoľahnúť ale aj alergici a celiatici, semienka sú totiž bezlepkové a obsahujú minimum alergénov. Quinoa sa vďaka svojim gastronomickým vlastnostiam a spôsobom prípravy považuje za zrno, biologicky ide avšak o semená rastliny z čeľade mrlíkovitých, kam patrí špenát alebo repa.

Tak a teraz hor sa do varenia tejto pochúťky

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

Na placky:

  • 250 g Quinoa
  • 1 veľký batát (sladký zemiak)
  • 1 konzervu červenej fazule (200 – 400 g, podľa chuti)
  • 2 stredne veľké červené cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú paprika
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • 1 čajovú lyžičku (sušeného) oregana
  • 1 čajovú lyžičku mletej rasce
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 čajovú lyžičku soli

Na mandľový dip:

  • 250 g surových mletých mandlí
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 120 ml vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička mletej červenej papriky

Uvaríme Quinoa podľa návodu na obale a taktiež uvaríme sladký zemiak, ktorý následne rozmačkáme ponorným mixérom. Červenú papriku a cibuľku nakrájame na maličké kocky a spolu s pretlačeným cesnakom opražíme na oleji do sklovita.

Vo veľkej nádobe zmiešame všetky potrebné ingrediencie: uvarenú quinoa, rozmačkaný uvarený zemiak, opraženú papriku, cibuľu a cesnak, červenú fazuľu, petržlenovú vňať, koreniny a citrónovú šťavu.

Keď máme všetko dostatočne premiešané, tvarujeme menšie placky, ktoré na rozohriatom oleji opečieme do zlatista. Konzistencia tohto pokrmu je trošku jemnejšia, s plackami je preto potreba manipulovať opatrnejšie, aby sa vám na panvici nerozpadli.

Ak by sa vám s plackami predsa len ťažko manipulovalo, primišeajte do zmesi 3-4 PL strukovinovej múky (cícerovej, hrachovej, šošovicovej,…).

A ako na mandľový dip? Veľmi jednoducho! Všetky potrebné ingrediencie dôkladne zmixujeme ponorným mixérom – et voilà, dip je hotový! Ak by bola konzistencia príliš hustá, pridáme ešte trošku vody.

Placky podávame napr. s rukolovým šalátom a rajčinami, alebo akoukoľvek prílohou, ktorá vám chutí.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang