Nechajte sa presvedčiť, že je možné, aby sa z trochy cibule, paradajkového pretlaku a smotany za pár minút vytvorila jedna z najlepších domácich omáčok na cestoviny, akú ste kedy jedli. Presvedčte sa v tomto recepte.
Ingrediencie
- soľ
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 115 g parmezánu
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na pokvapkanie
- 125 g paradajkovej pasty
- 2 lyžičky rozdrvených vločiek červenej papriky
- 22 ml vodky
- 250 ml hustej smotany na šľahanie
- 450 g rigatoni
- Listy bazalky
Postup
- Hrniec na vývar alebo iný veľký hrniec naplňte do troch štvrtín vodou a zohrejte na vysokej teplote. Pridajte hrsť soli a priveďte ju do varu, kým budete robiť ostatné prípravy.
- Ošúpte a nadrobno nakrájajte 1 cibuľu.
- 4 strúčiky cesnaku pevne roztlačte plochou stranou kuchárskeho noža a odstráňte šupku.
- Nastrúhajte parmezán na najmenších otvoroch strúhadla.
- Na panvici ohrejte 2 lyžice oleja na strednom stupni. Pridajte cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varte, kým cibuľa nezačne na okrajoch hnednúť, 5-7 minút.
- Pridajte celú tubu paradajkového pretlaku a vločky červenej papriky a miešajte, kým pasta rovnomerne nepokryje cibuľu. Pokračujte vo varení za častého miešania, kým pasta nie je sýto červená a nezačne na dne hrnca hnednúť, 5-7 minút.
- Do panvice pridajte vodku, premiešajte a vyškrabte dno hrnca. Znížte teplotu na nízku.
- Pomocou sklenenej odmerky naberte z hrnca trochu vriacej vody, potom do odmerky pridajte 150 ml hustej smotany (tým sa zvýši teplota smotany, aby sa pri pridávaní do hrnca nezrazila).
- Do panvice za stáleho miešania pomaly pridávajte zohriatu smotanu, kým nevznikne hladká omáčka. Odstavte z ohňa.
- Do hrnca s vriacou osolenou vodou pridajte rigatoni a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
- Presuňte rigatoni do panvcie.
- Do panvice pridávajte polovicu parmezánu a neustále miešajte, aby sa syr roztopil. Mali by ste mať hladkú, lesklú omáčku, ktorá pokryje každý kúsok cestovín. Dochuťte soľou a v prípade potreby pridajte ešte trochu vody z cestovín, aby ste omáčku zriedili.
- Cestoviny rozdeľte do misiek. Na vrch nasypte zvyšný syr. Pokvapkajte ďalším olejom a natrhajte lístky bazalky.