Recepty

Recept na šalát z quinoy

Quinoa, „nová“ ingrediencia, ktorá je známa už tisícky rokov, je drobné obilie s vysokým obsahom bielkovín z Južnej Ameriky. Je prezývaná „zázračné zrno“, pretože sa varí rýchlejšie ako ryža, je prakticky bezchybná a je ľahšia a výživnejšia ako iné druhy obilnín.

Ingrediencie

  • 12 šálok vody
  • 1 a 1/2 šálky quinoy, opláchnutej
  • 5 nakladaných uhoriek, olúpaných, s orezanými koncami a nakrájaných na kocky
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 veľká paradajka, zbavená jadierok, semienok a nakrájaná na kocky
  • 1 zväzok lístkov petržlenovej vňate, nasekaný
  • 2 zväzky lístkov mäty, nasekané
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/4 šálky červeného vínneho octu
  • 1 citrón, odšťavený
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 3/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 avokádo, olúpané, zbavené kôstky a nakrájané na kocky, na ozdobu

Postup

  1. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte quinou, raz premiešajte a znovu priveďte do varu. Varte nezakryté na miernom ohni 12 minút.
  2. Sceďte a dobre prepláchnite studenou vodou, pričom sitkom dobre potraste, aby ste odstránili všetku vodu.
  3. Keď je quinoa suchá, preložte ju do veľkej misy.
  4. Pridajte uhorky, cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať, mätu, olivový olej, ocot, citrónovú šťavu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  5. Naberte do misiek, dozdobte avokádom a podávajte.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang