Škvarkové kysnuté pagáče – recept

Potrebné prísady:

  • 1 kg hladkej múky,
  • 1 dl oleja,
  • 3 žĺtky,
  • 4 ČL soli,
  • 50 g droždia,
  • 4 dl mlieka,
  • 2,5 dl kyslej smotany,
  • korenie čierne mleté,
  • 1 vajíčko na potretie.

Postup prípravy:

Z kvasníc, vlažného mlieka, trošky cukru si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme kyslú smotanu, žĺtky, polovicu oškvarkov, olej, soľ a korenie. Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a vypracujeme tuhé cesto.

Cesto necháme vykysnúť cca. 45 min na teplom mieste, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche nanesieme zvyšok oškvarkov.

Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme vajíčkom a pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C asi 20-25 min.

Publikované
Kategorizované ako Recepty