Hlavné jedlá

Šošovicový šalát pre šťastie

Recept pre 4 osoby

Čas prípravy: 30 minút (40 min. vrátane prípravy cviklových chipsov)

Potrebujeme:

  • 250 g šošovice
  • 1 balenie šmaženého alebo údeného tempehu
  • cca 150 g baby špenátu
  • olivový lej
  • cca 100 g rôznych semiačok
  • bylinky (proveslánske korenie, bobkový list, petržlenová vňať, rasca,…)

Na cviklové chipsy:

  • 1 väčšia cvikla
  • kokosový alebo olivový olej
  • tmavé horčičné semiačka
  • soľ, korenie
  • chia semiačka na ozdobu

Na zálievku:

  • šťavu z celého citróna
  • 3 – 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • polievková lyžica medu
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka soli

Postup

Šošovicu varíme v neosolenej vode s bylinkami približne 20 minút. (Šošovicu si vopred namočíme. Najlepšie cez noc.)

Do uvarenej šošovice pridáme tempeh, ktorý sme si predtým nakrájali na kocky a osmažili na troške oleja. Na suchej panvici si taktiež zľahka opečieme slnečnicové alebo naše obľúbené semiačka, aby trošku pustili arómu.

Na záver primiešame baby špenát a tajomstvo každého dobrého šalátu, sviežu zálievku, ktorú si pripravíme veľmi jednoducho zmiešaním všetkých ingrediencií.

Šalát dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou, či korením a voilá.

Kto má chuť môže si šalát ozdobiť cviklovými chipsami a chia semiačkami.

Repu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Kokosový olej zohrejeme na panvici s horčičnými semiačkami. Po chvíli opekania semiačok na panvicu pridáme plátky repy, osolíme, okoreníme a smažíme cca 5 – 10 minút. Podľa toho aké hrubé, či tenké plátky nakrájame.

Tip, na ktorý sme prišli už po opakovanej príprave a hlavne ušetrí čas: podľa toho koľko repy máme, proces opakujeme. Plátky by sa na panvici nemali priveľmi prekrývať.

Pozn.: Strukoviny nechávame vždy niekoľko hodín namočené vo vode.

Túto vodu, v ktorej boli strukoviny namočené, treba vyliať lebo obsahuje zle stráviteľné látky, z ktorých nadúva. Strukoviny teda treba opláchnuť a dať ich variť do čerstvej vody. Bylinky a koreniny treba pridať hneď na začiatku. Odporúča sa karí, zázvor, rasca, koriander, čili, rozmarín, tymián či šalvia, ktoré podporujú trávenie. Soľ pridávame až na koniec, inak strukoviny ostanú tvrdé.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang