Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 30 minút (40 min. vrátane prípravy cviklových chipsov)
Potrebujeme:
- 250 g šošovice
- 1 balenie šmaženého alebo údeného tempehu
- cca 150 g baby špenátu
- olivový lej
- cca 100 g rôznych semiačok
- bylinky (proveslánske korenie, bobkový list, petržlenová vňať, rasca,…)
Na cviklové chipsy:
- 1 väčšia cvikla
- kokosový alebo olivový olej
- tmavé horčičné semiačka
- soľ, korenie
- chia semiačka na ozdobu
Na zálievku:
- šťavu z celého citróna
- 3 – 4 polievkové lyžice olivového oleja
- polievková lyžica medu
- 1 čajová lyžička kurkumy
- čerstvo pomleté čierne korenie
- štipka soli
Postup
Šošovicu varíme v neosolenej vode s bylinkami približne 20 minút. (Šošovicu si vopred namočíme. Najlepšie cez noc.)
Do uvarenej šošovice pridáme tempeh, ktorý sme si predtým nakrájali na kocky a osmažili na troške oleja. Na suchej panvici si taktiež zľahka opečieme slnečnicové alebo naše obľúbené semiačka, aby trošku pustili arómu.
Na záver primiešame baby špenát a tajomstvo každého dobrého šalátu, sviežu zálievku, ktorú si pripravíme veľmi jednoducho zmiešaním všetkých ingrediencií.
Šalát dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou, či korením a voilá.
Kto má chuť môže si šalát ozdobiť cviklovými chipsami a chia semiačkami.
Repu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Kokosový olej zohrejeme na panvici s horčičnými semiačkami. Po chvíli opekania semiačok na panvicu pridáme plátky repy, osolíme, okoreníme a smažíme cca 5 – 10 minút. Podľa toho aké hrubé, či tenké plátky nakrájame.
Tip, na ktorý sme prišli už po opakovanej príprave a hlavne ušetrí čas: podľa toho koľko repy máme, proces opakujeme. Plátky by sa na panvici nemali priveľmi prekrývať.
Pozn.: Strukoviny nechávame vždy niekoľko hodín namočené vo vode.
Túto vodu, v ktorej boli strukoviny namočené, treba vyliať lebo obsahuje zle stráviteľné látky, z ktorých nadúva. Strukoviny teda treba opláchnuť a dať ich variť do čerstvej vody. Bylinky a koreniny treba pridať hneď na začiatku. Odporúča sa karí, zázvor, rasca, koriander, čili, rozmarín, tymián či šalvia, ktoré podporujú trávenie. Soľ pridávame až na koniec, inak strukoviny ostanú tvrdé.