Potrebné prísady:
- 600 g polohrubej špaldovej múky
- 150 g ryžovej múky
- 20 g droždia
- 2 PL trstinového cukru
- 3 dcl vlažného mlieka
- 2 dcl kefíru
- 2 žĺtka
- 150 g kokosového oleja
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL soli
- 1 prášok do pečiva
Plnka:
- lekvár, kakaová hmota, tvaroh…
Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, 1 ČL cukru a droždia si pripravíme kvások. Keď nám kvások vzíde, nalejeme ho do preosiatej múky, pridáme ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 45 minút.
Cesto následne vyvaľkáme na 0,5 – 1cm hrúbku, pokrájame na štvorce a naplníme, každý štvorec ohneme na polovicu, kraje popritláčame, uložíme na vymastený plech a boky buchiet potrieme kokosovým olejom, aby sa nám nezlepili.
Takto postupujeme až kým nemáme plný plech. Na vrchu ich potrieme bielkom rozšľahaným s trochou vody. Buchty necháme ešte 20 minút v plechu kysnúť. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 25-30 minút do zlatista.