Špargľa s holandskou omáčkou – recept

Suroviny

  • špargľa
  • 2 žĺtky
  • 0.5 dl mlieka
  • 0.5 dl oleja
  • 0.5 dl sladkej smotany
  • polovicu citróna
  • mleté biele korenie.

Postup

Špargľa: Najskôr odrežeme tvrdú drevnatú spodnú časť špargle a očistíme z vlákien vždy od hlavičky dole. Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody.

Pred varením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore. Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 – 15 minút.

Omáčka: Vajíčka oddelíme na žĺtka a bielka. Budeme potrebovať iba žĺtka. Oddelené vaječné žĺtky vložíme do misy, zamiešame s mliekom a pomaly sa primieša olej. Potom sa misa postaví na nádobu s vriacou vodou a za stáleho miešania sa zmes zahreje (treba dávať pozor, aby sa žĺtky nezrazili).

Nakoniec sa primieša smotana. Omáčka odstavená z pary sa dochutí soľou, mletým bielym korením, citrónovou šťavou. Necháme dobre vychladiť.