Hlavné jedlá

Šťavnaté kuriatka na masle podávané s petržlenovou polentou – recept

Patríte aj vy k milovníkom hríbov? Nás okrem dubákov chuťovo oslovili najmä kuriatka, ktoré sme použili ako hlavnú ingredienciu v nasledovnom recepte. V spojení s polentou a petržlenom sú priam očarujúce.

Doba prípravy: 45 min.

Na 4 porcie potrebujeme: 

  • 400 g kuriatok alebo iných hríbov (šampióny, dubáky..)
  • 3 väščie šalotky
  • 3 halúzky rozmarínu
  • 2 PL masla
  • 1 ČL (hnedého cukru)
  • olivový olej
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • bylinkovú soľ
  • 200 g polenty

Postup: Kuriatka očistíme a väčšie exempláre nakrájame na menšie, gustióznejšie kúsky. Šalotky očistíme a pozdĺž nakrájame na švrtinky. V panvici rozohrejeme olej a šalotky opečieme na vyššej teplote pribl. 3 min. Potom pridáme cukor, necháme krátko skaramelizovať, premiešame a pridáme maslo. Keď je maslo roztopené, pridáme kuriatka a rozmarín. Dobre premiešame a pri miernej teplote necháme pod pokrievkou 10 min. variť.

V druhom hrnci necháme zovrieť 1 l vody, osolíme, pridáme trošku masla a odstavíme zo šporáka. Potom vmiešame polentu a necháme 10 – 15 min. odstáť. Každé 2 – 3 min. premiešame. Keď je polenta hotová, osolíme ju bylinkovou soľou a vmiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Tip: petržlenovú vňať vmiešajte len do polovice polenty a naservírujte 2 druhy.

Polentu necháme trošku vychladnúť a potom ju pomocou polievkovej lyžice naservírujeme na tanier v tvare knedličiek. Pridáme kuriatka s maslovou šťavou.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang